Бебета, кърмени от имунизирани жени, са защитени от Ковид-19, твърди изследване

Лекарите са установили, че това става чрез антитела, които се предават с кърмата

13.06.2021 | 10:08 Редактор: Юлия Христова
Бебета, кърмени от имунизирани жени, са защитени от Ковид-19, твърди изследване

Бебета, кърмени от имунизирани с ваксината на „Пфайзер/Бионтех“ жени, са защитени от Ковид-19, сочи проучване на каталунската болница Сан Жуан де Деу.

Лекарите са установили, че това става чрез антитела, които се предават с кърмата.

Участниците в проучването са здравни специалисти, които са работили в Kовид отделения и са били притеснени, че с кърмата си могат да предадат заразата на децата си. Затова те са поискали да бъдат ваксинирани с РНК ваксина и да ги изследват, докато кърмят.

„Резултатите насърчават всички кърмещи жени да бъдат ваксинирани” казаха Ерика Естеве и Висенс Диас де Брито, кoординатори на проекта.

Самата Ерика се включва в проучването през февруари тази година и е една от 32-те жени, медици, участващи в проекта на средна възраст 37 години с бебета на около 18 месеца.

При проучването са взети 52 проби от кърма и кръв, които са анализирани в три различни периода: при получаване на първата доза от ваксината, две седмици след това и четири седмици след втората доза.

Установено е, че антителата срещу коронавируса се увеличават значително след втората доза и тези в кръвта са свързани с тези в кърмата, което би позволило в бъдеще да се прави само кръвен тест, за да се установи количеството им в кърмата. Никой от тях не е боледувал от Ковид-19, предава БНР.

Публикувани са изследванията на 18 от жените, а проследяването на останалите продължава.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца
Аз не разбирам как може да си бременна и да се ваксинираш с препарат, който реално не е минал всички фази на изпитания и не се знае как действа в дългосрочен план! Сигнализирай за неуместен коментар