Г-7 искат да скъсят времето за разработване на нови ваксини до 100 дни

Документът ще се основава на препоръки за предотвратяване на нови епидемии

12.06.2021 | 10:10 Редактор: Здравко Черкезов
Г-7 искат да скъсят времето за разработване на нови ваксини до 100 дни

Лидерите на страните от Г-7 ще приемат декларация, в която обещават да работят заедно за предотвратяване на нови опустошителни пандемии в бъдеще. Това изявление бе разпространено от кабинета на британския премиер Борис Джонсън.

Документът ще носи името на английския град, където се провежда срещата на лидерите на Г-7 - "Декларацията от Карбис Бей". В дискусията за общия план срещу пандемиите и за изработването на декларацията са поканени и лидерите на Австралия, Индия, Република Корея и Южна Африка. Текстът на декларацията ще бъде публикуван в последния ден от срещата на върха, 13 юни, заедно с окончателното комюнике.

Документът ще се основава на препоръки за предотвратяване на нови епидемии, разработени от британското председателство тази година, и мерки, разработени съвместно от лидерите на Г-7 на работната среща. Те включват мерки за намаляване на времето, необходимо за разработване на ваксини срещу нови заболявания, включително тяхното разработване и лицензиране с до 100 дни, разширяване на възможностите за секвениране на генома на нови вируси и за реформиране и укрепване на Световната здравна организация.

"За да победим истински коронавируса и да се възстановим, трябва да предотвратим появата на пандемии като тази", е заявил Борис Джонсън, цитиран от BloombergTV.bg.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК