Хиляди незаконни паспорти по схемата "гражданство срещу инвестиции" в Кипър

Инвестиционната програма е действала с пропуски и недостатъци

08.06.2021 | 16:25 Редактор: Десислава Атанасова
Хиляди незаконни паспорти по схемата

Правителството на Кипър е издало в нарушение на закона хиляди паспорти по схемата „гражданство срещу инвестиции”, установи независима анкетна комисия, създадена специално да разследва спорната програма. Окончателният доклад след 9-месеца работа е бил връчен в понеделник на главния прокурор на страната.

Според заключенията му 53% от решенията на правителството за гражданство на чужденци от трети страни срещу инвестиция от 2,5 млн. евро са незаконни. Те се отнасят за членове на семейството на кандидатите или мениджъри на компании, за които е нямало приет закон. Една трета от останалите 47% не отговарят на всички законови критерии.

Документът съдържа 780 страници и над 5000 страници приложения. Разследването обхваща целия период на прилагане на схемата за натурализация на богати чужденци от 2007 г. до август 2020 г. и всички издадени 6779 „златни паспорти”.

Инвестиционната програма е действала с пропуски и недостатъци, почти без регулаторна рамка, при липсващи предпазни клапани, без адекватен контрол, констатира комисията. Тя препоръча на властите да разгледат отнемането на гражданството в 85 случая, в които получателите на кипърски паспорт са заподозрени в криминални или други престъпления, за да си го осигурят.

Заключенията на комисията идентифицират също така политическа, наказателна и дисциплинарна отговорност за нарушенията.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК