Получаването на българско гражданство срещу инвестиции отпада?

Такова предложение прие на първо четене парламентарната правна комисия

27.10.2020 | 22:34 Редактор: Юлия Христова
Получаването на българско гражданство срещу инвестиции отпада?

Възможността за получаване на българско гражданство срещу краткотрайни инвестиции да отпадне. Такова предложение в Закона за българското гражданство на Министерския съвет, прие днес единодушно с 18 гласа на първо четене парламентарната правна комисия.

От 2013 г. лицата, които са кандидатствали за българско гражданство на основание краткотрайни инвестиции са правили вложения предимно в закупуване на държавни ценни книжа за над един милион лева или влагане на над един милион лева в лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление и увеличаване на инвестицията до два милиона лева. 

Към момента на подаване на молбата за придобиване на българско гражданство или на някой от следващите етапи на производството често се оказва, че инвестицията не е налична поради продажба на закупените ценни книжа, става ясно от мотивите за промени. В същото време обаче лицата, които кандидатстват на това основание, го получават по-бързо и без да са длъжни да владеят български език и да се откажат от досегашното си гражданство. Единодушно с 18 гласа "за" бе прието и друго от предложенията на кабинета в Закона за българското гражданство, с което всички граждани на Великобритания и Северна Ирландия, които са подали молби за придобиване на българско гражданство преди изтичането на преходния период за излизане на Острова от ЕС - 31.12, ще се ползват с правата на гражданите от държавите в Евросъюза у нас.

Правната комисия обаче отхвърли предложения законопроект за промени, който изготви временната анкетна комисия в парламента, която разследваше какво се случва с процедурите по издаване на български паспорти, пише "24 часа". 

С него се предлагаше България да не преустановява даването на т.нар. иневестиционно гражданство, а вместо това да въведе по-строги мерки, с които да се създадат реални гаранции, че тези инвестиции създават работни места у нас. Промените обаче бяха подкрепени от едва петима депутати, а девет се въздържаха.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК