Българските граждани ще влизат в Гърция и с цифровия сертификат на ЕС

Отпада и задължението за шофьорите на тежкотоварни камиони да попълват регистрационен формуляр, генериращ QR код

06.06.2021 | 21:23 Редактор: Жаклина Иванова
Българските граждани ще влизат в Гърция и с цифровия сертификат на ЕС

Българските граждани при влизане в Гърция могат да представят и цифров сертификат на ЕС за Ковид-19, сочат данни за мерките срещу коронавируса за влизане в Гърция към 6 юни 2021 г. Според тях отпада и задължението за шофьорите на тежкотоварни камиони да попълват регистрационен формуляр, генериращ QR код, съобщиха от МВнР.

По информация на посолството ни в Атина в цифровият сертификат е необходимо да съдържа информация или за резултат от последния направен бърз тест (до 48 часа), или за резултат от последния направен PCR тест (до 72 часа), или за завършен ваксинационен цикъл, или информация за  преболедуване от Ковид-19. Резултатът от бърз тест ще бъде признаван само, ако е качен в  цифровия сертификат, одобрен от ЕС, който в случая на  България се издава на сайта his.bg. 

Важно е да се знае, че на този етап са налични  сертификатите за ваксинация и за преболедували Ковид-19, а документите за негативен тест за наличието на вирус ще са достъпни за гражданите през втората половина на юни.

Припомняме, че остава възможността българските граждани да влизат в Гърция и с негативен резултат от PCR тест, или със  сертификат за ваксинация за коронавирус Ковид-19 на английски, френски, немски, италиански, испански или руски език, който е издаден от публичен орган и в съответствие със законодателството и да са изминали поне 14 дни от завършването на ваксинацията или с уверение за преболедуване или с уверение за положителна диагноза с валидност от два до девет месеца от посочената в документа дата на диагностициране на заболяването.

Изискванията важат включително за деца над 6-годишна възраст. В допълнение на всички пристигащи в Гърция ще бъдат правени PCR или бърз тест на случаен принцип.

За пътуващите до гръцките острови пълнолетни граждани остава задължителното условие да попълват формуляр за здравен статус 24 часа преди пътуването, като вписват в него и придружаващите ги непълнолетни. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК