Исторически правила за компаниите, обсъждат облагането им по общи норми за Съюза

Очаква се решението на най-богатите икономики да засегне пряко корпорации като Microsoft, Amazon и Fаcebook

05.06.2021 | 14:33 Редактор: Жаклина Иванова

Нови исторически правила за работа на големите компании обсъждат на срещата си страните от Г7 в Лондон. Очаква се решението на най-богатите икономики да засегне пряко корпорации като Microsoft, Amazon и Fаcebook. Експертите са на мнение, че това ще промени света.

Финансовите министри от групата на седемте са сигурни, че ще има сделка за данъчно облагане на мултинационалните компании, което да включва минимална ставка на корпоративния данък. И то поне 15%.

"15% ставка ще помогне за изплащане на дългове, натрупани по време на пандемията. Абсолютно уверен съм, че ще има споразумение. Ако се съгласим за минималното данъчно облагане за корпорациите, това ще помогне да излезем от тази ситуация, в която се намираме", заяви министърът на финансите на Германия Олаф Шолц

Френският му колега коментира, че светът е на един милиметър от исторически правила за облагане с данъци на корпорациите. Споразумението дава реална възможност за таксуване на около 100 от най-големите световни компании и то на базата на това къде са продажбите им, а не къде се помещават щабквартирите им. В момента те правят огромни печалби, но ги отчитат в държави или юрисдикции, където има минимални данъчни ставки. 
Според Европейската комисия само Amazon трябва да изплати 250 милиона евро от несправедливи данъчни облекчения от Люксембург.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК