Ковид-19 доведе до огромен ръст на психичните разстройства в Испания

Основните рискови фактори са несигурността, излишните новини, социалното и семейно дистанциране

03.06.2021 | 14:51 Редактор: Жаклина Иванова
Ковид-19 доведе до огромен ръст на психичните разстройства в Испания

В Испания пандемията от Ковид-19 е увеличила четири пъти психичните разстройства при малолетни и непълнолетни лица, обяви председателят на Асоциацията по педиатрия (AEP) Мария Хосе Меладо преди откриването на днешния Конгрес на асоциацията, на който присъстват 3 500 лекари. 

Освен това, детските спешни случаи, свързани с този тип разстройства, са нараснали с 50%, особено при юношите, докато хранителните разстройства са се удвоили.

Отначало затварянето вкъщи се приема като приключение, при което децата са благодарни, че не ходят на училище, а по-големите се чувстват свободни да стоят дълго в интернет.

Скоро обаче се появяват проблеми като апатия, безпокойство, скука, затруднена концентрация, безсъние, прекомерен страх и наднормено тегло. Основните рискови фактори са несигурността, излишните новини, социалното и семейно дистанциране, липсата на рутина, злоупотребата с интернет, нередовен ритъм на съня и нездравословно хранене. Като се прибавят и финансовите затруднения на семейството и заболяване или смърт на близки роднини, ситуацията става трудно контролируема, пише БНР. 

"Една от най-ефективните мерки за избягване на пристрастяване към телевизия и интернет е да се гарантира достъп до здравословни алтернативни дейности”, каза председателят на Сдружението на детските психиатри д-р Асусена Диес и съветва родителите да пускат децата си повече навън със своите връстници, за да се занимават със спорт и развлекателни дейности.

"Трябва да помним, че днешните деца ще бъдат възрастни утре“, предупреждава експертът и настоява да се подобри координацията между екипите за първична помощ и службите за психично здраве.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК