Сасоли: ЕС трябва да затегне санкциите срещу Русия

Председателят на ЕП определи двустранните отношения като "много напрегнати"

30.05.2021 | 10:18 Редактор: Здравко Черкезов
Сасоли: ЕС трябва да затегне санкциите срещу Русия

Европейският съюз трябва да затегне санкциите срещу Русия. Този призив беше отправен от председателя на Европейския парламент Дaвид Сасоли в интервю за медийната група Funke.

"Ние (Европейският съюз) трябва да затегнем санкциите срещу руските служители, както и да установим по-тесни контакти с населението и гражданското общество," каза Сасоли, цитиран от БГНЕС.

Той също така определи отношенията между ЕС и Русия като "много напрегнати". В тази връзка спомена ситуацията с Алексей Навални и продължаващия конфликт в югоизточна Украйна.

Напоследък се наблюдава нов кръг на напрежение в отношенията между Москва и Брюксел. През март Европейският съюз наложи санкции по новия глобален режим за нарушения на правата на човека - такава реакция беше причинена от ареста на Алексей Навални. В отговор Русия забрани влизането на осем европейски служители, включително на Давид Сасоли.

През май руските власти одобриха списък на недружелюбните страни - засега в него са включени само САЩ и Чехия. Както обясни външният министър Сергей Лавров, списъкът може да бъде ревизиран в бъдеще. В същото време, според министъра, всяко решение ще бъде предшествано от задълбочен анализ.

Отношенията между Русия и западните страни се влошиха поради ситуацията в Донбас и около Крим, който беше обединен с Русия след референдум за полуострова. Западът, обвинявайки Русия в намеса, наложи санкции срещу нея. Москва отвърна, като започна курс на заместване на вноса и многократно заяви, че е контрапродуктивно да се говори с нея на езика на санкциите.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК