Делхи облекчава мерките срещу Ковид-19, заводите възобновяват работата си

От март насам големите индийски градове са ударени от огромна епидемична вълна

28.05.2021 | 17:28 Редактор: Жаклина Иванова
Делхи облекчава мерките срещу Ковид-19, заводите възобновяват работата си

Индийските власти обявиха днес "много, много бавно" облекчаване на наложените преди 6 седмици ограничителни мерки в столицата Делхи, считано от понеделник, предвид постепенното намаляване на новите случаи на коронавирус в региона, предаде Франс прес.

"Строителният сектор и заводите в града ще възобновят работа, за да бъдат подпомогнати най-бедните слоеве от населението - работниците", заяви регионалният премиер на Делхи Арвинд Кеджривал. Той добави, че властите не искат да се стигне до това - хората да се спасят от коронавируса, но да умират от глад.

През последните 24 часа в Делхи са регистрирани само 1100 новозаразени, при около 25 000 на денонощие при влизането в сила на ограничителните мерки преди шест седмици.

"Започваме процеса на отваряне много, много бавно. Ще преценим ситуацията след седмица и ще действаме в зависимост от мнението на експертите и населението. Ще отваряме бавно, докато броят на случаите на коронавирус не започне отново да нараства", подчерта регионалният премиер на Делхи.

"Не излизайте, ако не е наложително. Трябва да сме много внимателни", посъветва Кеджривал около 20-те милиона жители на Делхи.

От март насам големите индийски градове са ударени от огромна епидемична вълна, което извади от строя недофинансираната и занемарена здравна система. Много хора починаха, включително пред вратите на болници, заради недостиг на легла, кислород и медикаменти, отбелязва АФП.

На национално ниво броят на новозаразените на денонощие спадна до около 186 000, след пик от над 400 000 в началото на май.

Преобладаващата част от останалите региони в Индия, включително финансовите и промишлени щати Махаращра, Тамил Наду и Карнатака, проучват възможността за постепенно рестартиране на икономически дейности, предаде БТА.

Експерти отдават разпространението на коронавируса в Индия на провеждането на политически митинги, религиозни празници и други масови прояви от началото на годината.

Само 12,5 % от 1,3-милиардното население на Индия е получило първо доза ваксина, а по-малко от 3,4 % са напълно ваксинирани.

Втората изключително смъртоносна вълна на заразата отне живота на повече от 160 000 души в Индия от началото на март, а жертвите на коронавируса в страната са общо 310 000. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК