Стефан Тафров: Европа трябва да помогне на Беларус да се отърве от Лукашенко

България трябва да бъде солидарна с белоруския народ, призова дипломатът

27.05.2021 | 21:52 Редактор: Здравко Черкезов

Принудителното приземяване на самолет в Минск и последвалото задържане на опозиционния журналист Роман Протасевич предизвикаха остри реакции срещу лидера на Беларус Александър Лукашенко, а Европейският съюз (ЕС) обсъди върху кои сектори от икономиката на Беларус да бъдат наложени санкции.

"Европа трябва да помогне на белоруския народ да се отърве от последния си комунистически диктатор", заяви дипломатът и бивш посланик в ООН Стефан Тафров в студиото на "Денят ON AIR".

Подкрепата на ЕС към Беларус той определя като индиректна - Европа показа, че Лукашенко не е безнаказан.

"Това, което се готви, е да се наложи ембарго върху износа на калиеви торове, като Беларус е един от най-големите производители и производството ѝ възлиза наоколо 2 млрд. евро. Това ще го удари сериозно", обяви дипломатът пред Bulgaria ON AIR.

Най-малкото, което България може да направи, е да престане да си сътрудничи с режима в Беларус, категоричен е той. 

"България обаче намери за добре през последните години да ремонтира свои самолети в Беларус. Коя натовска страна ремонтира самолетите си в Беларус? Нека да отговори г-н Борисов, който, научихме напоследък, много ни пази от руското влияние", каза бившият ни посланик в ООН. 

И посочи друг стратегически сектор, в който страната ни си сътрудничи с Лукашенко - енергетиката, където беларуска фирма е основният изпълнител на "Турски поток". 

"Трябва България да бъде солидарна с белоруския народ, да настоява в рамките на ЕС да се помага повече на белоруската опозиция", призова Тафров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК