Заев: България ще бъде силен привърженик на РСМ в пътя към интеграция в ЕС

Надявам се, че нашият македонски език ще стане един от официалните езици на ЕС, отбеляза той

24.05.2021 | 18:18 Редактор: Жаклина Иванова
Заев: България ще бъде силен привърженик на РСМ в пътя към интеграция в ЕС

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви, че вярва, че европейският дух на президентите на Северна Македония и България Стево Пендаровски и Румен Радев ще даде тласък на намирането на решение на спора с България и за разблокиране на интеграцията на Скопие в Европейския съюз, съобщи МИА.

Заев, който по-рано днес положи цветя на паметника на "Св. св. Кирил и Методий" в държавния университет в Скопие, наречен на тяхно име, направи това изявление на въпрос на журналист за съвместното пътуване на Пендаровски и Радев в Рим, където те ще се поклонят пред паметта на Светите братя.

Премиерът на Северна Македония изрази надежда, че двамата президенти ще отбележат напредък в разрешаването на спора, който според него спъва европейската интеграция на целите Западни Балкани, предаде БТА.

"Вярвам, че европейският дух на президентите Радев и Пендаровски ще бъде стимул да направят крачка напред и - с помощта на пътната карта, разбира се - да бъдат в състояние да ускорят и да повлияят върху прилагането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Северна Македония и България", подчерта Заев.

Той припомни, че страната му е кандидатка за членство в ЕС от повече от 16 години, откакто е подписала споразумение за стабилизиране и асоцииране през 2001 г. - веднага след Словения и преди Хърватия, които вече са членки на ЕС. Заев отбеляза, че никоя друга кандидатка не е чакала толкова дълго, колкото Северна Македония.

"Вярвам, че България ще бъде силен привърженик на Северна Македония и на целите Западни Балкани в пътя ни към интеграция в ЕС", допълни още Заев.

"Радвам се, че днес македонският език и македонската азбука са живи наред с всички славянски езици и азбуки като част от европейското наследство. Надявам се, че нашият македонски език ще стане един от официалните езици на Европейския съюз", отбеляза премиерът на Република Северна Македония по отношение на днешния празник.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Дядо Пене
преди 2 години
Тия освен лъжи друго не плямпат.Били най-дълго чакащи за EU.Да ама не...Турция откога преди тях е в чакалната. Сигнализирай за неуместен коментар