70% от гражданите на Западните Балкани се опасяват, че децата им ще бъдат радикализирани

76% от анкетираните казват, че дезинформацията е ново средство на война

24.05.2021 | 17:15 Редактор: Жаклина Иванова
70% от гражданите на Западните Балкани се опасяват, че децата им ще бъдат радикализирани

Съветът за регионално сътрудничество представи днес в Сараево резултатите от първото регионално проучване на общественото мнение по въпросите за сигурността в Западните Балкани (SecuriMeter Western Balkans).

Изследването се фокусира върху съществуващите предизвикателства и тенденции относно сигурността в Западните Балкани и разкрива какво мислят гражданите в региона за сигурността, организираната престъпност, мигрантите, киберрадикализацията, притежанието на оръжие и фалшивите новини.

"Настоящата глобална пандемия даде ясно да се разбере, че няма почивка за заплахите за сигурността. Регионът счита за много важно да работи за справяне с предизвикателствата пред сигурността в Западните Балкани. Интересно е, че 82% от тези, които посочват организираната престъпност като основна заплаха за сигурността, 55% казват, че корупцията допринася за нейното съществуване", заяви генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество Майлинда Брегу по време на днешното представяне на резултатите от анкета за сигурност в Сараево .

Тя отбеляза, че 56% от гражданите на Западните Балкани са заявили, че подкрепят работата на националните агенции за борба с тероризма.

"Все пак когато говорим за транснационална организирана престъпност, 48% от тях не са доволни. Заплахите за сигурността на 70% от гражданите на региона вече са предадени в дигиталния свят и гражданите се опасяват, че техните деца и по-младите роднини могат да бъдат радикализирани онлайн", отбеляза Брегу.

Тя добави, че 76% от анкетираните казват, че дезинформацията е ново средство на война, а за 77 % фалшивите новини са голям проблем, предаде БГНЕС.

Първото проучване на сигурността на Западните Балкани анкетира 6 000 граждани на Западните Балкани през януари и февруари 2021 г. Изследването ще се провежда ежегодно и ще подпомага регионалното сътрудничество в областта на сигурността.

Срещата беше организирана от Регионалния съвет за сътрудничество с подкрепата на италианското министерство на външните работи и международното сътрудничество и на нея присъстваха главният бригаден командир на щаба на НАТО в Сараево Ерик Фолкестад, както и директорът на Адриатическия регион и Западните Балкани в Генерална дирекция "Европейски съюз" в италианското министерство на външните работи и международното сътрудничество, Андреа Касконе.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК