Нова болест поразява хиляди след боледуване от Ковид-19

Тя не е заразна и не се разпространява от един човек на друг

24.05.2021 | 16:38 Редактор: Искра Ангелова
Нова болест поразява хиляди след боледуване от Ковид-19

В Индия хиляди хора са се разболели от „черна плесен“ – гъбично заболяване, поради което на 60% от пациентите се е наложило да бъдат премахнати едното или двете очи от лекарите. Пациентите са диагностицирани с мукормикоза, която започва с подуване на очите и главоболие, пише индийският вестник The Indian Expres.

"Ако не премахнем цялото съдържание, заедно с всички тъкани, нерви и клепачите включително, инфекцията може да проникне в мозъка", заяви д-р Акшай Наир.

Той уточни, че в този случай вече не е възможно спасяването на живота на пациентите. На първите етапи заразените имат само хрема, леко изтръпване на лицето, подуване на очите, така че много пациенти отлагат да посетят специалист.

Мукормикозата (по-рано известна като зигомикоза) е сериозна, но рядка гъбична инфекция, причинена от група плесени, известни като микромицети. Рино-орбитално-церебрална-мукормикоза (РОЦМ) се причинява от плесени от рода Mucorales. Тези гъбички са ангиоинвазивни, т.е. те нахлуват в околните кръвоносни съдове и ги унищожават, което води до некроза на тъканите и смърт. Тези плесени живеят в околната среда и техните спори са във въздуха. Те се задържат в носната кухина и прилежащите синуси.

При достигане на благоприятна среда те проникват в тъканта. Спорите покълват, хифите (нишковидни процеси) прорастват и отделят разрушителни сокове, които смилат тъканта на гостоприемника и осигуряват хранене на бързо растящите гъбички. Докато растат в носната кухина, те неумолимо унищожават околната тъкан на гостоприемника. Костите в носната кухина и синусите биват поразени на първо място. Това включва твърдото небце, орбиталните кости и основите на черепа.

"В носната кухина и устната кухина могат да се видят черни маси. Ако унищожи орбитата и влезе в очната кухина, това може да причини изпъкване на очите, болка, парализа на очите и слепота. След като влезе в черепната кухина, като премине през базата на черепа, инфекцията блокира основните артерии и венозни синуси, което води до големи животозастрашаващи мозъчни инсулти и кръвоизливи", обясни д-р Дананджая Бат, цитиран от "Фокус".

Той добави, че спорите понякога могат да навлизат и в долните дялове на дихателната система и да атакуват белодробния паренхим (алвеоли и бронхиоли). Там гъбичките растат бързо, разрушавайки белодробната тъкан и компрометирайки оксигенацията на кръвта. Оттам инфекцията може да се разпространи в кръвоносната система, което води до неминуема смърт.

Болестта не е заразна и не се разпространява от един човек на друг.

Мукормикозата може да се появи по всяко време след инфекция с новия коронавирус, или по време на престоя в болницата, или няколко дни до няколко седмици след изписването.

"Ковид-19 причинява благоприятна промяна във вътрешната среда на гостоприемника за гъбичките, а и медицинското лечение неволно също подпомага растежа на гъбичките. Ковид-19 уврежда лигавицата на дихателните пътища и кръвоносните съдове. Той също така причинява повишаване на серумното желязо, което е много важно за растежа на гъбичките. Лекарства като стероиди повишават кръвната захар. Широкоспектърните антибиотици не само унищожават потенциално патогенните бактерии, но и полезните микроорганизми. Противогъбични средства като Вориконазол инхибират аспергилозата, но плесенните гъби остава невредими и се размножават активно поради липса на конкуренция. Дългосрочната изкуствена вентилация намалява имунитета и има предположения, че гъбичките се предават от овлажнителя, подаван заедно с кислорода. Всичко по-горе създава идеални предпоставки за инфекция с мукормикоза", обясни той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 2
яве
преди 2 години
дори и не я изчетох статията. Вече май се чудят с какви ужасии да накарат хората да повярват в световната пандемия която ни дебне от всякъде. То няма и 1% смъртност от цялото население на земята но, трябва да умираме от страх. Вече става банално. Но... ваксината като сложиш си ок, нищо не те лови, дори спин, рак, заушка и изтръпване не можеш да хванеш. Абе ставате смешни вече... Сигнализирай за неуместен коментар