Стратегията на Русия в Арктика до 2035 г. е впечатляваща

Страната възлага големи надежди на развитието на северния морски път

24.05.2021 | 12:35 Редактор: Тодор Петров
Стратегията на Русия в Арктика до 2035 г. е впечатляваща

В Рейкявик се проведе среща на страните, членуващи в Арктическия съвет. Русия, която на форума бе представена от външния министър Сергей Лавров, пое от Исландия председателството за следващите две години. Съветът за първи път прие дългосрочен стратегически план - с цели до 2030 година. Пълноправните членове на Съвета - Русия, САЩ, Исландия, Дания, Финландия, Норвегия, Швеция и Канада - се обединиха около своите общи ценности и стремеж за природосъобразно развитие и опазване на климата и околната среда в региона.

Засега Лавров не вижда "потенциал за конфликти" в Арктика. "Щастливи сме, че и повечето наши партньори са на това мнение", каза той. 

Преди срещата САЩ бяха изразили загриженост за нарастващите военни активности на Русия. През последните години руснаците засилиха военното си присъствие в региона. 

За Русия председателството на Арктическия съвет е възможност "на международно ниво да защити своите интереси съгласно президентските декрети", заяви руският министър за развитието на Далечния изток и Арктика Алексей Чекунков. 

Въпросните декрети представляват официалната стратегия на Русия в Арктика до 2035 година. Тя предвижда населението на руските арктически области да нараства, както и доходите - поне двойно, а оттук да се подобри благосъстоянието на хората там, което пък да доведе и до увеличаване на средната продължителност на живота. Стратегията включва и разширяване на международното и научно-техническо сътрудничество. Освен това е предвидено и разполагането на повече оръжия. 

Русия възлага големи надежди на развитието на северния морски път, който е част от североизточния пасаж и води от остров Нова земя до Беринговия проток. За тази цел Русия е построила цяла флотилия от ледоразбивачи. Миналия месец президентът Владимир Путин обяви, че до няколко години северният морски път ще може да се използва целогодишно. Москва иска до 2035 година обемът на превозваните товари да достигне 130 милиона тона годишно.

Тъй като Арктика е богата на природни ресурси, Русия възнамерява да увеличи десетократно добива на втечнен газ до 2035 година, т.е. да достигне 91 милиона тона, предаде DW.

Във всички руски документи за бъдещето на Арктика се говори за разширяване на военната инфраструктура в района, за покупката на най-съвременните технологии и за поддържане на бойна готовност от руските части. От години Русия работи за разширяване на военното си присъствие в Арктика. Така например в момента се извършват тестове с подводния дрон "Посейдон", задвижван с ядрено гориво.

За това "ново оръжие" президентът Путин говори пред парламента през 2018 година. Като "безпрецедентна военна сила" на Русия определи CNN публикуваните през април сателитни снимки на руските военни бази в Арктика. Експертите, които анализираха снимковия материал, стигнаха до извода, че през последните пет години Русия е работила усилено за укрепването на базите си по руското арктическо крайбрежие.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК