Сергей Лавров предупреди: Арктика е нашата земя

САЩ и Дания изразиха загриженост от засилването на руското военно присъствие в Арктика

17.05.2021 | 21:22 Редактор: Десислава Атанасова
Сергей Лавров предупреди: Арктика е нашата земя

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди западните страни да не заявяват претенции в Арктика преди заседанието на Арктическия съвет тази седмица в Рейкявик.

"От дълго време за всички е абсолютно ясно, че това е наша територия, това е нашата земя. Ние сме отговорни за осигуряването на безопасност на нашето арктическо крайбрежие", каза той на пресконференция в Москва.

"Ако някой иска повече предсказуемост и иска да намали рисковете във военен план [в Арктика], тогава предлагам да се върнем към нашето дългогодишно предложение за възобновяване на механизма на редовните срещи на началниците на генералния щаб на въоръжените сили на страните - членове на Арктическия съвет. Преди около седем години нашите западни колеги решиха да го замразят. Но ако сте решили да го замразите, тогава не се обиждайте, че нямаме диалог, не ние прекратихме диалогът ", каза още Лавров.

В неделя САЩ и Дания изразиха загриженост от засилването на руското военно присъствие в Арктика и считат за важно да защитят ключовата инфраструктура в региона. Това гласеше изявление, публикувано от Държавния департамент в неделя във връзка с пътуването на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен до кралството.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК