САЩ и Русия в ново геополитическо съперничество за Арктика?

Там се намират 30% от световните залежи на газ и това прави районът апетитен, отбеляза Димитър Гърдев

28.04.2020 | 21:21 Редактор: Ралица Братанова

Русия обвини САЩ, че провокират конфронтация в Арктика, за да постигнат хегемония в регион, където Москва е вложила много средства. Обвинението дойде, след като миналата седмица САЩ обявиха икономическа помощ от 12,1 млн. долара за Гренландия.

"Темата за Арктика я наблюдаваме последните 10 години. Има няколко фактора, които се отразяват сериозно в тази конкурентна борба. Оказва се, че е възможно целогодишно да бъде използван т.нар. северен морски път. В това направление и двете държави изградиха стратегии", обясни експертът по международна сигурност Димитър Гърдев в "Денят ON AIR".

По думите му в Арктика се намират 30% от световните залежи на газ и 15% от залежите на нефт, а това прави региона апетитен

Той допълни, че Китай също залага на сътрудничеството си с руската федерация, тъй като северният морски път е най-прекият, по който китайските стоки могат да стигнат до Европа.

"И двете държави продължават военното си присъствие в Арктика", заяви Гърдев пред Bulgaria ON AIR.

Миналия месец Китай обяви, че планира да построи собствен ледоразбивач с ядрен потенциал, който да промени статуса на страната като "почти Арктическа", а във Вашингтон се водят дискусии за съставянето на собствена стратегия за Арктика.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК