Доставките на ваксини срещу Ковид-19 започват да изпреварват търсенето в ЕС

Развоят на събитията поставя под въпрос дали ваксинацията може да осигури стадният имунитет

22.05.2021 | 20:06 Редактор: Юлия Христова
Доставките на ваксини срещу Ковид-19 започват да изпреварват търсенето в ЕС

Доставките на ваксини срещу Ковид-19 започват да изпреварват търсенето в държавите от Европейския съюз (ЕС) от Централна и Източна Европа – явление, което може да засегне и западните държави, чиито граждани са по-малко предпазливи към ваксинацията, пише Bloomberg.

В някои страни от региона ваксинационните кампании се удариха в стена на сравнително ранен етап на фона на страховете за безопасността на ваксината на AstraZeneca, дългогодишното недоверие към властите, фалшивите новини и липсата на разяснения за ползите от ваксината и опасностите от самия вирус, отбелязва информационната агенция.

Развоят на събитията поставя под въпрос дали ваксинацията може да осигури стадният имунитет, към който ЕС се стреми.

Румъния е ярък пример. След като само една пета от населението на страната, което наброява 19 млн. души, е получило ваксина, списъците на чакащите вече са празни. Министрите от правителството ще се ваксинират публично с надеждата да привлекат по-малко ентусиазираните.

"Опитваме се да намерим най-добрите комуникационни канали, за да достигнем до гражданите“, коментира заместник-министърът на здравеопазването Андрей Бачиу в интервю. „Използваме публични личности, политици и спортни икони, както и обикновени хора. В крайна сметка те са най-добрите примери - хората се доверяват на други хора“, допълва той.

България е друг пример. Само 16% от населението на страната е получило поне една доза ваксина. Страната също прибягна до „зелени коридори“ за ваксинация на всички желаещи. Страната е и лидер в региона по дял на населението, което не желае да получи ваксина (почти две трети).

В Унгария вече също има повече ваксини, отколкото желаещи да се ваксинират. Страната прибягна до руската и до една от китайските ваксини срещу коронавирус, за да подкрепи ваксинационната си кампания, пише bloombergtv.bg.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК