От 1 юли пътуваме с ваксинационни сертификати във всички страни от ЕС

Целта на сертификатите е да облекчи безопасното и свободно придвижване по време на пандемията

21.05.2021 | 22:29 Редактор: Десислава Атанасова
От 1 юли пътуваме с ваксинационни сертификати във всички страни от ЕС

Постоянните представители на 27-те държави от ЕС одобриха ваксинационните сертификати, които от 1 юли ще бъдат въведени във всички страни от Евросъюза, стана ясно от изявление на Съвета на ЕС.

"Комитетът на постоянните представители на Съвета подкрепиха днес единодушно политическото споразумение, постигнато на 20 май с Европейския парламент относно европейския цифров сертификат за Ковид”, се казва в текста на съобщението.

В документа се уточнява, че "целта на сертификатите е да облекчи безопасното и свободно придвижване по време на пандемията от Ковид-19, като предоставя доказателства, че човекът или е ваксиниран срещу коронавирус, има отрицателен резултат от теста или е излекуван от Ковид-19”.

Сертификатът, който ще се използва след 1 юли, ще бъде на хартиен или дигитален носител, съдържа QR-код и ще се издава безплатно.

Подчертава се, че това няма да бъде предварително условие за осъществяване на правото на свободно придвижване и не е документ за пътуване.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призна днес, че не всички европейски държави са готови да използват цифровия сертификат.

"Ние стартирахме този механизъм, но не всички страни са готови и някои трябва да наваксват”, каза тя след края на срещата на върха на Г-20.

Споразумението между Съвета на ЕС и Европейския парламент бе постигнато вчера след четири кръга преговори.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Тити
преди 2 години
"Подчертава се, че това НЯМА ДА БЪДЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО УСЛОВИЕ ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ПРАВОТО НА СВОБОДНО ПРЕДВИЖВАНЕ И НЕ Е ДОКУМЕНТ ЗА ПЪТУВАНЕ." А КАКВО Е ТОГАВА!???ЦЕЛТА НА СЕРГИФИКАТА Е ДА ОБЛЕКЧИ БЕЗОПАСНОТО И СВОБОДНО ПРЕДВИЖВАНЕ ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ ОТ К-19ТУК ДВЕТЕ ФРАЗИ СЕ САМОИЗКЛЮЧВАТ!!!СЛЕД ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ ЩЕ НИ ЗАДЪЛЖАТ С ВАКСИНИ 2 ПЪТИ ГОДИШНО, ЩЕ СЕ ИЗМИСЛЯТ ОЩЕ ГЛУПОСТИ! В 21 ВЕК ЩЕ БЪДЕШ РОБ НА ФАРМАЦЕФТИКАТА И ПРАВИТЕЛСТВАТА ЩЕ СЪЗДАВАТ ЗАКОНИ ЗА ДА ПРИНУДЯТ ХОРАТА ДА ГИ ПОЛЗВАТ ... Сигнализирай за неуместен коментар