ДАНС: Чужди разузнавания са работили срещу България в спора с РСМ

Изминалата година мина под знака на напрежението между София и Скопие

19.05.2021 | 12:20 Редактор: Искра Ангелова
ДАНС: Чужди разузнавания са работили срещу България в спора с РСМ

През 2020 г. чужди разузнавания са работили срещу България заради нейната позиция за отстояване на историческата истина в спора с РС Македония. Това стана ясно от доклада на Държавна агенция национална сигурност /ДАНС/ за 2020 г.

"През 2020 г. се активизират действията на някои чужди специални служби като част от комплексни усилия за маргинализиране на български позиции в областта на външната политика, свързани с отстояване на националните ни интереси по линия на държавнотворчески елемент, какъвто е езикът, както и по отношение на историята и културата ни", се казва в документа.

В него също така се подчертава, че "продължава активността за подпомагане асимилационната политика спрямо български общности зад граница в съответствие с чужди национални доктрини".

Изминалата година мина под знака на спора между София и Скопие, заради нежеланието на РС Македония да спазва Договора за приятелство и добросъседство, подписан от министър-председателите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев през август 2017 г. Спазването на този документ е от ключово значение за евроатлантическата перспектива на РС Македония, информира БГНЕС.

Властите в Скопие блокират дейността на Смесената българо-македонска историческа комисия, чиято работа е важен елемент от подписания договор. Тя трябва да разгледа спорните въпроси в общата история на двете страни. За момента македонските историци отказват да признаят българския характер на историята до 1945 г. В същото време София категорично е заявила, че не оспорва македонската идентичност на населението и държавата, наложени със сила след 1945 г. от югославския диктатор Тито и не без помощта на Москва.

Заради неизпълнението на Договора РС Македония не успя да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз в края на миналата година, каквото бе искреното желание на София, която върна темата за разширяването на ЕС със Западните Балкани по време на своето председателство през 2018 г.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК