Изостават преговорите със Северна Македония за членство в ЕС

Брюксел би могъл да продължи тези с Албания

07.05.2021 | 13:11 Редактор: Жаклина Иванова
Изостават преговорите със Северна Македония за членство в ЕС

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей смята, че Брюксел би могъл да продължи преговорите с Албания за членство в ЕС, докато преговорите със Северна Македония изостават, съобщи Танюг.

Пътят на Северна Македония и Албания към членство в ЕС винаги досега се свързваше, а двете страни паралелно се подготвяха за начало на преговори. С оглед на това, че кандидатурата на Северна Македония в момента е блокирана от България, Вархей заяви, че тази ситуация би могло да се промени, пише Юронюз.

"Ако отново последват трудности със Северна Македония, което би означавало, че не сме успели да убедим България и Северна Македония да намерят взаимно приемливо решение, тогава се поставя въпросът не може ли да напредваме само с Албания. Ще трябва да разглеждаме това като опция", подчерта Вархей.

Желанието на жителите на Албания за присъединяване към ЕС е почти единодушно. Неотдавнашна анкета на Европейската комисия показа, че 97 % от албанците подкрепят европейския път, а на изборите в Албания нито една партия не бе против членство на страната в ЕС, припомни БТА.

Становището на Вархей би могло да засили надеждите, че отново ще бъдат задвижени спрените преговори за членство на други държави от Западните Балкани, посочва Юронюз.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК