Неделя - най-смъртоносният ден за Палестина, убит е лидер на "Ислямски джихад"

За последните 24 часа са загинали 10 деца

17.05.2021 | 17:45 Редактор: Искра Ангелова

Напрежението между Израел и ислямската групировка "Хамас" не стихва. Палестинските здравни власти определиха последното денонощие като най-смъртоносното от началото на ескалацията. Загиналите са най-малко 42-ма, включително 10 деца.

При последната атака в продължение на 20 минути израелските сили бомбардираха съоръжения, свързани с "Хамас", в отговор на атака на ислямската радикална организация. При операцията са унищожени 15 километра тунели, използвани от "Хамас", както и домовете на 9 от командирите ѝ. Убит е и лидер на "Ислямски джихад". 

При въздушните атаки обаче бяха сринати цивилни сгради. Щети има по ключови пътни мрежи и електропроводи. 

"Израел преследва палестинците. Извършва военни престъпления и престъпления срещу човечеството", каза палестинският външен министър Риад Малики.

"Причината да има загинали цивилни е, защото "Хамас" ни атакува незаконно от цивилни райони, от училища, от офис сгради", коментира Бенямин Нетаняху.

През целия ден вой на сирени огласяваше израелските градове в централните и южните части на страната. "Хамас" изстреля множество ракети. Поразена беше сграда в Ашдод. Най-малко трима души пострадаха.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК