Не "дали, а "кога": Шотландия заяви намеренията си за втори референдум за независимост

Лидерът на Шотландската национална партия каза, че не очаква дебатът да завърши в съда

09.05.2021 | 21:36 Редактор: Никола Симеонов
Не

Никола Стърджън заяви пред Борис Джонсън, че въпросът за втори референдум за независимост на Шотландия вече не е "дали”, а "кога” ще се състои, съобщи BBC.

Никола Стърджън разговаря директно с Джонсън за първи път, след като Шотландската национална партия /SNP/, спечели категорична победа на местните избори в четвъртък.

По-рано Стърджън заяви, че не очаква дебатът да завърши в съда.

По време на телефонен разговор с Борис Джонсън днес следобед, първият министър на Шотландия обеща да работи с правителството на Обединеното кралство за изход на страната през пандемията към възстановяване.

От SNP заявиха, че лидерите са се съгласили за важността двете правителства да работят заедно "тясно и конструктивно", за да успее предстоящата конференция на ООН за климата в Глазгоу.

Но говорителка на партията добави: 

"Министърът на финансите също повтори намерението си да гарантира, че хората от Шотландия могат да изберат нашето собствено бъдеще, когато кризата приключи, и даде да се разбере, че въпросът за референдума сега е въпрос на това "кога, а не дали” ще се проведе, пише БГНЕС.

Премиерът Борис Джонсън покани Стърджън и нейния уелски колега Марк Дрейкфорд на среща на върха, за да обсъдят общоевропейски подход за възстановяване от пандемията.

Той заяви, че би било "безразсъдно и безотговорно" да има референдум точно сега, а в момента не се очаква правителството на Обединеното кралство да даде официално съгласие за провеждане на гласуване - както направи преди референдума през 2014 г.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК