Стърджън иска нов референдум за независимост на Шотландия

На следващите избори за парламент тя ще изложи мотивите си

01.09.2020 | 23:05 Редактор: Ивет Арабова
Стърджън иска нов референдум за независимост на Шотландия

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън обяви планове за проектозакон за нов референдум за независимост на Шотландия. Обявявайки програмата на нейното правителство в парламента в Единбург, Стърджън каза, че законопроектът ще формулира ясно въпроса, на който хората ще бъдат помолени да отговарят в запитването.

Никола Стърджън заяви пред шотландските депутати, че на следващите избори за парламент догодина ще изложи аргументите Шотландия да стане независима държава и ще настоява да получи одобрение на правото на Шотландия сама да избира бъдещето си.

Стържън допълни, че справянето с Ковид-19 е най-важната и неотложна задача в момента и ще продължава да бъде в близко бъдеще, но правителството ще използва всеки подходящ момент за преосмисляне на другите наложителни въпроси.

Тя заяви още, че решението на британското правителство да не иска удължаване на преходния период за Brexit въпреки икономическите проблеми с коронавируса, ще нанесе щети на шотландския бизнес, които  могат да бъдат избегнати, предава БНР.

"Това е акт на самосаботаж, който ние просто не разбираме, но на който трябва да отговорим", изтъкна първият министър на Шотландия.

Brexit и начинът, по който той се прилага, са в абсолютна подкрепа на мотивите ни Шотландия да стане независима държава, заключи Стърджън.

Снимка: Bloomberg/Simon Dawson

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК