Макрон: Демокрацията е единственият отговор на авторитаризма

Тя е и слабост, когато се задушава в собствените си процедури, каза Макрон

09.05.2021 | 20:15 Редактор: Никола Симеонов
Макрон: Демокрацията е единственият отговор на авторитаризма

"Преди година Европа бе твърде разоръжена в здравеопазването и смятам, че все още е и днес. И трябва да извлечем всички уроци от това, че бяхме изправени пред големи удари като пандемията", каза президентът на Франция Еманюел Макрон при откриването на конференцията на бъдещето на Европа в Европарламента в Страсбург. 

Той допълни, че трябва да се подсили общностният капацитет, защото само на това ниво отговорът е траен. По повод критиките, че Европа не върви достатъчно бързо и не показва много амбиция, той заяви:

"Преди три години в същото това полукълбо изразих убеждението си, че единственият отговор срещу авторитаризма, който би имал стойност, би бил авторитетът на демокрацията. А този авторитет може да бъде спечелен само с ефективност и бързина. Нашата европейска демокрация е демокрация на компромиса и равновесието и това е добродетел, която трябва да защитаваме като съкровище, защото тя избягва всички хегемонии. Но тя е и слабост, когато се задушава в собствените си процедури. И тук трябва да преоткрием ефективността и амбицията - когато сме изправени пред кризата, да реагираме по-бързо и най-вече по-силно".

Председателят на Европарламента Давид Сасоли подчерта, че трябва да се позволи гражданите да изкажат предпочитанията си за председател на Комисията, както и на водещите кандидати и допълни, че това, което гражданите решат, може да доведе и до промяна в учредителните договори на ЕС, предаде БНР.

Инициативата, която ще даде повече права на европейските граждани при формирането на европейските политики, бе открита с музикални изпълнения от цигуларя Рено Капюсон и квартет "Карски". Гражданите на ЕС могат да споделят идеите си на многоезичната онлайн платформа на конференцията, която е достъпна на 24 езика и позволява обмен на идеи и гледни точки в цялата Общност. 108 граждани ще участват в обсъждането на идеите от платформата, както и представители на Комитета на регионите, Европейския икономически и социален комитет и на социалните партньори. Могат да бъдат канени и представители на ключови заинтересовани страни

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен припомни думите на френския писател Антоан дьо Сент Екзюпери от "Земята на хората" -  "Да обичаш, това означава не да се гледаме един друг, а да гледаме заедно в една и съща посока" и още:

"Вярвам, че тази конференция е истинска възможност да съберем европейците заедно и да се обединим около общата амбиция така, както направиха поколенията преди нас. А същността е там, че Европейският съюз трябва да е това, което европейците искат той да бъде".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК