Франция разхлабва мерките. Макрон: От 19 май отваряме ресторантите на открито

Около 24% от населението е получило поне една доза ваксина срещу Ковид-19

03.05.2021 | 16:48 Редактор: Искра Ангелова
Франция разхлабва мерките. Макрон: От 19 май отваряме ресторантите на открито

Франция от днес отмени някои от най-строгите коронавирусни ограничения, които задължаваха хората да не се отдалечават твърде много от домовете си, предаде ДПА.

Една от основните промени е, че от хората вече не се изисква да дават оправдание за пътуване на повече от 10 км от жилището си, което значи, че мнозина може да започнат отново по-дълги пътувания.

Полицейският час от 19 ч. обаче остава в сила до средата на май. Освен това, тъй като се очаква учениците от по-горни класове да се върнат в училище, хората с деца в тази възраст бездруго няма да могат да пътуват много, отбелязва ДПА.

Френският президент Еманюел Макрон обеща значителни разхлабвания на ограниченията. Той предвижда от 19 май да отворят наново всички ресторанти с маси на открито, както и магазините и културните обекти. По това време полицейският час вече ще е от 21 ч.

През юни се очакват още облекчения, но Макрон предупреди, че те може да отпаднат, ако санитарната ситуация отново се влоши.

По последни данни Франция регистрира седемдневен среден брой на новозаразени около 365 на 100 000, като този показател бележи спад през последните седмици.

Към 2 май около 24% от населението е получило поне една доза ваксина срещу новия коронавирус, информира БТА.

Франция е регистрирала общо около 105 000 смъртни случая от вируса.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК