Косово планира да съди Сърбия за геноцид

Експертите се опасяват, че Прищина може да не спечели делото

04.05.2021 | 17:22 Редактор: Здравко Черкезов
Косово планира да съди Сърбия за геноцид

Правителството на Косово планира да заведе срещу Белград дело за геноцид пред Международния съд до края на следващата година, съобщи говорителят на правителството Розафа Келменди.

"Нямаме точна дата за завеждане на исковата молба, но очакваме да го направим преди края на следващата година, като се има предвид, че е необходима сериозна подготовка", каза Розефа Келменди пред "Коха Диторе".

В първата си реч пред парламента, премиерът на Косово Албин Курти обяви, че ще бъде заведено дело срещу Сърбия.

Според вестника, експертите се опасяват, че Прищина може да не спечели делото, тъй Международният съд постанови, че едностранното обявяване на независимост не противоречи на международното право.

Келменди каза, че е твърде рано да се говори за възможните последици от присъда, която потенциално не би могла да установи, че в Косово е имало геноцид.

"Ние смятаме, че в Косово е имало геноцид и ще се опитаме да го докажем. На този етап не е подходящо да се говори за последиците от такава възможна присъда, защото нещата все още са в първа фаза. Сега се занимаваме с въпроса за юрисдикцията и вътрешните и външните анализи от местни и международни експерти във връзка с възможностите на евентуалния иск от страна на Косово”, каза правителственият говорител.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК