Поискаха уволнението на чешкия правосъден министър заради изказване за Върбетице

Премиерът Андрей Бабиш е извикал Бенешова на разговор, за да обсъдят нейното изказване

02.05.2021 | 23:00 Редактор: Здравко Черкезов
Поискаха уволнението на чешкия правосъден министър заради изказване за Върбетице

Збинек Станюра – заместник-председател на Гражданската демократическа партия, призова премиерът да уволни министъра на правосъдието Мария Бенешова заради изказването ѝ за взрива във Върбетице.

В свое интервю за електронното издание novinky.cz на 29 април правосъдният министър заяви, че съществуват и други версии относно причините за инцидента в складовете за боеприпаси във Върбетице през 2014 г. Бенишова разказа, че е присъствала на заседание на правителството, когато е обсъждан инцидентът.

"Мнението ми е много сходно с това на президента, след като ни предоставиха отчета на Службата за информация и сигурност (BIS)", каза министърът, според която има и други възможни версии.

Според Станюра, изказването на Бенешова показва, че в правителството има разкол и не всички членове на кабинета имат доверие на министър-председателя. Това поставя под съмнение решенията по ключови въпроси на външната политика, които се отнасят до сигурността на чешките граждани, затова министърът „безспорно трябва да бъде уволнена", цитира думите му "České noviny".

По-рано стана известно, че премиерът Андрей Бабиш е извикал Бенешова на разговор, за да обсъдят нейното изказване, информира БГНЕС. Първият вицепремиер Ян Хамачек подчерта, че не трябва да се бърза с правителствените промени в навечерието на изборите, които ще се проведат след пет месеца. 

Снимка: БГНЕС, архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК