Вместо карантина: Всекидневни тестове във Великобритания

Бързото тестване може да се превърне в алтернатива на самоизолирането на контактните

02.05.2021 | 12:41 Редактор: Никола Симеонов
Вместо карантина: Всекидневни тестове във Великобритания

Във Великобритания всекидневни бързи тестове за Ковид-19 може да се превърнат в алтернатива на самоизолирането за хора, които са контактували със заразени с коронавируса.

Британското правителство ще стартира от 9 май ново проучване с участието на 40 000 души, които са били в близък контакт със заразени с коронавируса. На всички тях ще бъдат предоставени комплекти за бързо тестване за 7 дни, те ще правят тестовете рано сутрин и ако резултатът е отрицателен и нямат симптоми на Ковид-19, те ще могат да продължават да живеят нормално вместо да бъдат карантинирани за 10 дни, както повеляват сега разпоредбите.

Между май 2020 г. и април 2021 г. в Англия повече от 6,7 млн. души, които са били в близък контакт със заразен с Ковид-19, са получили обаждания да се самоизолират, показват данни на програмата за тестване и проследяване, предаде БНР.

Голямо проучване на програмата, публикувано миналия месец показва, че твърде малко хора спазват напълно правилата за самоизолиране.

Мъжете, по-младите хора и родителите с малки деца, както и представителите на работническата класа, хора с финансови проблеми и ключови работници, са основните групи, които избягват карантината.

Посочените основни причини против самоизолацията са нуждата да се пазарува, да се ходи на работа, по медицински причини, грижи за уязвими хора, физически упражнения или срещи с други хора или просто защото симптомите са незначителни и има подобрение.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК