Над 200 спасени мигранти в Италия, половината са непълнолетни

SOS Mediterranee заяви, че е спасила близо 33 000 души от февруари 2016 г.

01.05.2021 | 18:20 Редактор: Жаклина Иванова
Над 200 спасени мигранти в Италия, половината са непълнолетни

Над 200 спасени мигранти, половината от които непридружени непълнолетни, слязоха от хуманитарния кораб "Ocean Viking“ на италианско пристанище днес, съобщиха от благотворителната организация, която го управлява.

SOS Mediterranee отправи отчаяна молба към Европа да се намеси, за да спаси онези, които се опитват да достигнат континента по море.

Във вторник корабът спаси 236 души от 15 различни националности, заседнали на две претоварени лодки в международни води край бреговете на Западна Либия. Много от мигрантите са били бити от контрабандисти и принудени да се качат, включително "някои от 119-те непридружени непълнолетни лица, които в момента са на борда на „Ocean Viking", се казва в изявление на SOS Mediterranee, предаде БГНЕС.

На 236-те мигранти са направени проверки за самоличност и тестове за Ковид-19, докато са слизали в пристанището на Августа на италианския остров Сицилия днес.

Непридружените непълнолетни са отведени в специално приемно заведение.

Базираната в Марсилия благотворителна организация призова за "спешно възстановяване на ефективна, законна и хуманна европейска програма за търсене и спасяване, седем години след края на операция "Mare Nostrum".

"Европа вече не може да остане пасивна в лицето на повтарящи се корабокрушения", се казва в изявление.

До момента тази година най-малко 453 мигранти са загинали, опитвайки се да достигнат до Европа през Средиземно море, според Международната организация за миграция.

SOS Mediterranee заяви, че е спасила близо 33 000 души от февруари 2016 г.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК