Русия забрани на председателя на Европарламента да влиза в страната

Общо 8 души са в черния списък, сред тях е ръководителят на прокуратурата в Берлин

30.04.2021 | 20:16 Редактор: Никола Симеонов
Русия забрани на председателя на Европарламента да влиза в страната

Русия забрани влизането на 8 граждани на страни от ЕС, съобщи руското външно министерство, цитирано от ТАСС. Председателят на Европейския парламент и ръководителят на прокуратурата в Берлин са включени в руския черен списък. Другите са:

Иварс Аболиниш, председател на Националния съвет на Република Латвия по електронни медии;

Марис Балтниш, директор на Държавния езиков център на Република Латвия;

Жак Мер, член на френската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа;

Йорг Раупах, ръководител на прокуратурата в Берлин, Германия;

Давид Мария Сасоли, председател на Европейския парламент;

Оса Скот, ръководител на Лабораторията по химическа, биологична, радиационна и ядрена безопасност, Институт за изследователски отбрана на Кралство Швеция;

Илмар Томуск, ръководител на езиковия отдел на Република Естония;

Дипломатическата служба отбеляза, че Брюксел отхвърля всякакви предложения на Москва за решаване на проблемите в отношенията чрез диалог.

"Европейският съюз продължава политиката на нелегитимни едностранни ограничителни мерки срещу руски граждани и организации. Само през март 2021 г. шестима руснаци са били подложени на незаконни ограничения от ЕС. Тази практика противоречи на Устава на ООН и основните норми на международното право. Тя е съпроводена от анти-руска истерия, умишлено разпространявана в западните медии. Не е подкрепена от доказателства. Всички наши предложения за решаване на всякакви проблемни въпроси, възникващи между Русия и ЕС, в пряк професионален диалог, постоянно се игнорират или отхвърлят", се казва в текста на документа.

Съединените щати не крият своя интерес от повторното превръщане на Европа в арена на остра геополитическа конфронтация, заяви още руското външно министерство, пише БГНЕС.

"Подобни действия на Европейския съюз не оставят съмнение, че истинската им цел е да ограничат развитието на страната ни на всяка цена. Да наложат едностранната си концепция за световен ред, основан на правила, подкопаващи международното право. Да поставят открито предизвикателство пред независимостта на руската външна и вътрешна политика. Това се прави открито и умишлено. И, разбира се, със знанието и насърчението на Съединените щати, които не крият своя интерес от преобразуването на Европа в арена на остра геополитическа конфронтация”, заяви още руската дипломатическа служба.

"Истинската цел на санкциите на ЕС е сдържане на Русия на всяка цена“, каза от своя страна руският външен министър Сергей Лавров. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК