В САЩ ваксинираните вече могат да ходят без маски на открито

"Случаите на Ковид-19 намаляха драматично", каза Джо Байдън

28.04.2021 | 11:56 Редактор: Искра Ангелова
В САЩ ваксинираните вече могат да ходят без маски на открито

Напълно ваксинираните хора могат безопасно да извършват дейности на открито като ходене и катерене, без да носят маски, но трябва да продължат да използват приспособления за покриване на лицето на обществени места, където това се изисква, съобщиха американските здравни регулатори и президентът Джо Байдън, цитирани от Ройтерс.

Новият здравен съвет е отправен в момент, когато над половината от всички пълнолетни американци са получили поне една доза от ваксина срещу Ковид-19, по данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Байдън заяви, че новият съвет е пряк резултат от стъпките, които е предприела страната в борбата с коронавируса.

"Постигнахме удивителен напредък благодарение на всички вас", каза Байдън и допълни, че случаите на Ковид-19 са "намалели драматично". Починалите сред възрастните граждани са с 80% по-малко на фона на ръста на ваксинациите, изтъкна той.

Носенето на маски е смятано от експерти за един от най-ефективните начини за контрол на предаването на вируса. Тъй като голяма част от предаването на Ковид-19 се случва на закрито, а ваксинациите растат, използването на маски навън стана обект на обществен дебат през последните седмици в САЩ в момент, когато американците искат да се насладят на ползите от пълната ваксинация.

"Обявяването на новите указания е първа стъпка да помогнем на напълно ваксинираните американци да възобновят дейностите, които спряха да извършват заради пандемията, като в същото време се съобразяваме с потенциалния риск от предаване на вируса на други хора", отбелязва CDC.

През миналата седмица новите случаи на Ковид-19 в САЩ намаляха с 16%, а над 140 млн. души са получили най-малко една доза от разрешените ваксини на Pfizer/BioNTech, Moderna или от ваксината с една доза на Johnson & Johnson.

Това е най-големият процентен спад на новите случаи на седмична база от февруари, сочи анализ на Ройтерс на данни в страната.

Четете цялата статия в Investor.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
Свалиха си маските
преди 2 години
Това е гадна инсинуация апогей на либералната демокрация. Липса на каквато и да е ценностна система.Защо не разследват от къде се взе вируса убиец ами наказват хората като им отнемат правото на избор.Избора да имаш визия, лице, идентичност. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 2
Нина
преди 2 години
На челото ли им пише кой е ваксиниран и кой не Сигнализирай за неуместен коментар