САЩ споделят 60 млн. дози от ваксината на AstraZeneca с други държави

Те ще изпратят на Индия апарати за кислородна терапия, лични предпазни средства и тестове за коронавирус

27.04.2021 | 09:57 Редактор: Жаклина Иванова
САЩ споделят 60 млн. дози от ваксината на AstraZeneca  с други държави

Съединените щати ще споделят с други държави до 60 милиона дози от ваксината против коронавирус на AstraZeneca, обяви Белият дом. Информацията идва на фона на увеличаващия се натиск върху Вашингтон да предостави част от ваксините, с които разполага, на други страни. Съединените щати имат запас с имунизационни препарати срещу коронавирус, въпреки че някои от ваксините дори все още не са одобрени от федералната Агенция за контрол на храните и лекарствата, посочва BBC.

"Администрацията разглежда варианти за споделяне на произведени в Америка дози на ваксината на AstraZeneca през следващите няколко месеца. Имайки предвид силното портфолио от ваксини, за които Съединените щати вече дадоха одобрение и които са на разположение в сериозни количества, включително две ваксини с две дози и една ваксина от една доза, както и като се има предвид, че AstraZeneca не е одобрена за прилагане в Съединените щати, през идните няколко месеца няма да има нужда да използваме AstraZeneca в борбата ни с коронавирус", подчерта говорителят на Белия дом Джен Саки.

Тя допълни, че Вашингтон тепърва ще организира и оценява разпределението на ваксините в световен мащаб, предаде БНР.

"Преди каквито и да било дози на AstraZeneca да бъде изпратени от Съединените щати Агенцията за контрол на храните и лекарствата ще потвърди, че тези дози отговарят на изискванията й за качество на продукта", допълни още Саки.

Междувременно американският президент Джо Байдън е разговарял с премиера на Индия Нарендра Моди. Азиатската страна пострада силно от втората вълна на коронавирус и започва да страда и от недостиг на ваксини. Байдън се е ангажирал с това Съединените щати да изпратят на Индия апарати за кислородна терапия, лични предпазни средства и тестове за коронавирус, съобщи вестник "Гардиън".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК