ЕК : Не е изключено забавяне на средствата по Плана за възстановяване

До този момент единствено Португалия е внесла своя окончателен вариант

26.04.2021 | 17:25 Редактор: Десислава Атанасова
ЕК : Не е изключено забавяне на средствата по Плана за възстановяване

"Отпускането на средствата по Плана за възстановяване на ЕС зависи от два фактора - одобрението на схемата от страните от общността и одобрението на националните планове", коментира по време на брифинг говорителят на ЕК Марта Викчорек, отговаряща за икономиката и финансите.

На тази база не е изключено и забавяне на отпусканите средства, макар и очакванията са, че това ще стане през лятото.

Плановете на Брюксел са до 30 април да съберат националните планове по европейската схема, чиято обща стойност е 750 млрд. евро.

Експертите от комисията имат срок от два месеца да анализират и одобрят проектите, а след това плановете трябва да получат зелена светлина и от Съвета. На практика това означава, че първите средства по плановете могат да бъдат получени най-рано през юли.

До този момент обаче единствено Португалия е внесла своя окончателен вариант на Плана за възстановяване в ЕК. Страната в момента е ротационен председател на Европейския съвет и нейното действие до голяма степен трябва да подейства и мобилизиращо за останалите.

Очакванията са през тази седмица да бъдат внесени повечето планове на страните от общността, коментира още Викчорек, пише Investor.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК