Ивайло Калфин: Забавянето на Плана за възстановяване бави парите!

Планът стана обект на разгорещени дебати в парламента

18.04.2021 | 15:00 Редактор: Десислава Атанасова

Ако се забави Планът за възстановяване и устойчивост, ще се забавят и първите средства по него. Ако се придвижи спрямо сроковете 1,5 - 2 млрд. можем да получим до края на тази година. Забавянето на плана само ще забави тези пари." Това заяви бившият вицепремиер и евродепутат Ивайло Калфин, който беше и съветник на бившия еврокомисар по бюджета Гюнтер Йотингер.

Планът стана обект на разгорещени дебати в парламента. Депутатите задължиха премиера в оставка Бойко Борисов да дойде в НС и лично да представи Плана за възстановяване и устойчивост. Срокът за депозиране на Плана в Брюксел е 30 април, правителството го внесе в НС в петък.

"30-те млрд. евро, които България очаква следващите 7 години са обвързани, т.е. Планът за възстановяване е обвързан с многогодишния бюджет на ЕС", каза Ивайло Калфин в разговор с Милена Милотинова в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

От тези 30 млрд. евро 12.2 млрд евро (под формата на грантове и нисколихвени заеми, договорени от ЕК) са по Плана за възстановяване, а малко над 17 млрд са от многогодишния бюджет на ЕС. Тези пари са огромна сума. С тях държавата трябва да се преобрази коренно, ако се оползотворят правилно, смята Калфин.

Според него Планът трябва да се внесе такъв, какъвто е договорен до този момент в ЕК, за да може бързо да дойдат средства, а междувременно ако се реши - да се направят някои промени в него.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК