ЕК потвърди: AstraZeneca отива на съд

До момента компанията е доставила само 31 милиона от 120 милиона дози, които е обещала на ЕС

26.04.2021 | 16:07 Редактор: Десислава Атанасова
ЕК потвърди: AstraZeneca отива на съд

ЕС предприе съдебни действия срещу фармацевтичния гигант AstraZeneca заряди неспазване на договора за доставка на ваксини срещу Ковид-19 и за липса на "надежден" план за осигуряване на навременни доставки.

По време на пресконференция говорителят на Европейската комисия Стефан де Кеерсмакер заяви, че някои от условията в договора не са били спазени и компанията не е била в състояние да излезе с надеждна стратегия за осигуряване на навременна доставка на дози от ваксината. Това е принудило Комисията да подаде иск срещу AstraZeneca.

По думите му, акцията е стартирана от името на 27-те държави-членки, които са подкрепили тази процедура.

"Искаме да се уверим, че има бързо доставяне на достатъчен брой дози, на които европейските граждани имат право и които са обещани въз основа на договора", подчерта Де Кеерсмакер.

Комисията, която беше отговорна за набавянето на ваксини за целия блок, информира миналата седмица държавите-членки за плановете си да изправи компанията пред съда и настоя за подкрепа от националните правителства.

По информация на дипломати, всяко съдебно дело срещу AstraZeneca ще започне в белгийски съд - юрисдикцията, договорена в споразумението между ЕК и AstraZeneca.

До момента AstraZeneca е доставила само 31 милиона от 120 милиона дози, които е обещала на ЕС. По същия начин ще осигури само 70 милиона от 180-те милиона, които трябва да бъдат доставени през останалата част на тази година.

Френско-австралийският изпълнителен директор на AstraZeneca Паскал Сорио твърди, че договорът на неговата компания с ЕС го обвързва само с клауза за "най-добри разумни усилия".

Комисията обаче твърди, че останалата част от договора показва по-голяма правна отговорност от тази, а дипломати и депутати от ЕС посочват, че компанията е доставила обещаните дози на Великобритания, където е седалището ѝ.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК