Чехия: Не е сигурно, че руски шпиони са предизвикали експлозиите

Чешкият президент Милош Земан заяви, че има две теории по случая

26.04.2021 | 10:10 Редактор: Жаклина Иванова
Чехия: Не е сигурно, че руски шпиони са предизвикали експлозиите

Чешкият президент Милош Земан заяви, че идеята руски шпиони да са предизвикали експлозиите в оръжейни складове през 2014 г. в централноевропейската страна е само една от двете теории и възможността за инцидент не трябва да се изключва, предава Ройтерс.

Земан направи изявлението малко повече от седмица след като правителството предизвика спор с Москва, заявявайки подозренията си, че двама руски шпиони, обвинени в отваряне с нервопаралитичен агент във Великобритания през 2018 г., стоят и зад експлозията в Чехия през 2014 г., при която загинаха двама души.

Москва отрича да има роля и в двете събития. При първия си публичен коментар по случая Земан заяви в предварително записана реч, че съществуват две теории.

"Работим с две следствени теории – първата е, че е станала експлозия в резултат на неекспертно боравене с експлозиви, а втората е, че е операция на чуждестранна разузнавателна служба“, заяви Земан в реч, излъчена по телевизия Prima.

"Гледам на сериозно и на двете теории и искам пълното им разследване“, допълни той.

Премиерът Андрей Бабиш заяви на 17 април, че има обосновано подозрение за намеса на руската служба за военно разузнаване (ГРУ) в експлозиите. Правителството не е обявило друга възможна версия за събитията.

Земан, който е държавен глава и назначава премиерите, но не участва в ежедневното управление на страната, често заема проруска позиция. Той настоява за закупуването на руската ваксина Sputnik V и за участие на руската Росатом в търг за строителството на ядрена централа.

Земан заяви, че Росатом трябва да бъде изключена от търга, ако участието на Русия в експлозията бъде доказано. Правителството вече съобщи, че не включва компанията в сметките си.

Чешкото правителство изгони 18 руски дипломати и други служители на посолството миналата седмица, след като установи, че те са шпиони. Земан заяви, че подкрепя действията на изпълнителната власт.

Правителството нареди на още 63 дипломати и руски служители да напуснат до края на май, така че руското посолство в Прага да има същия брой служители като чешкото в Москва.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 2
Нина
преди 2 години
7 години по-късно едва ли ще стане ясно Сигнализирай за неуместен коментар