Напрежението ескалира: И прибалтийските страни гонят руски дипломати

В дипломатическата война между Русия и Чехия се включи и Полша

23.04.2021 | 19:19 Редактор: Жаклина Иванова

Играта на експулсиране на дипломати между Русия и Запада продължава. Москва изгони петима служители на полското посолство, след като по-рано Варшава обяви руски дипломати за персона нон грата. В същото време - скандалът между Русия и Чехия се разраства. В знак на солидарност към Прага още страни гонят руски дипломати.

"Прага е поела по пътя на разрушаването на отношенията", заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова 

 До дипломатическото напрежение се стигна, след като Чехия обяви, че руските служби са отговорни за експлозиите през 2014 година в склад за боеприпаси. Страната експулсира 18 руски дипломати, а в отговор Москва изгони 20. В знак на солидарност към Чехия, прибалтийските страни заявиха, че също ще обявят за персона нон грата руски дипломати. Това направи и Словакия.

"Ние сме дълбоко разочаровани от недружелюбните действия на Братислава, която реши да покаже псевдосолидарност с Прага по изфабрикуван случай. Нашият отговор няма да закъснее", добави Захарова. 

В същото време Москва е във влошени отношения и с Вашингтон, след като американският президент Джо Байдън наложи санкции срещу Русия заради мащабна кибератака и намеса в изборите миналата година. 10 руски дипломати бяха експулсирани от Съединените щати. Москва отговори реципрочно. В дипломатическата война между двете страни се включи и Полша, която в знак на солидарност със Съединените щати, също обяви за персона нон грата руски дипломати. Москва определи действията като умишлен опит за разрушаване на двустранните отношения. 

С усилията на полските власти през последните години контактите с Русия бяха практически замразени. Започна война със съветски паметници, правят се опити за възпрепятстване на руски енергийни проекти, провежда се мащабна анти руска информационна кампания. 5 служители на полското посолство в Москва бяха обявени за персона нон грата, вследствие на скандала. Те трябва да напуснат територията на Русия до 15 май.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК