Дипломатическият скандал между Русия и Чехия се задълбочава

Това е най-сериозното напрежение между двете страни от падането на Желязната завеса насам

20.04.2021 | 19:07 Редактор: Никола Симеонов

Българската следа в скандала между Чехия и Русия - все по-видима. Чешките власти потвърдиха, че Емилиян Гебрев е търговецът, чиято стока е била мишена на експлозията в чешки оръжеен склад през 2014 г. От неговото дружество "Емко" също признаха за наличието на тяхна продукция в склада, но отричат тя да е била предназначена за Украйна.

Според властите в Прага взривовете в складовете във Върбетице са дело на руските агенти, обвинени за отравянето на Сергей Скрипал. А целта на експлозиите, взели две жертви - да се осуети доставка на експлозиви към Украйна.

"Вярно е, че е имало опит за унищожаване на пратка боеприпаси за България и първоначалният план е бил експлозията да стане извън Чехия. Нещо се е объркало. Получателят на пратката е българският търговец на оръжие Емилиян Гебрев“, потвърди чешкият вицепремиер

"Така е. Срещу същия този човек беше извършен опит за отравяне в България“, каза Хамачек.

Българската връзка коментира и премиерът на Чехия.

"Не става дума за акт на държавен тероризъм, а за нападение върху стоки, собственост на български търговец на оръжие. Разбира се, присъствието на агенти на руското военно разузнаване на наша територия е абсолютно неприемливо“, заяви Андрей Бабиш.

Компанията на Гебрев "Емко" отрече връзка с взривовете в Чехия. Оттам са изпратили писмо до главния прокурор и началника на ДАНС. Твърденията, че взривените там материали, собственост на "Емко", са били предназначени за реекспорт в Украйна, категорично не отговорят на истината.

Междувременно, дипломатическият скандал между Русия и Чехия се задълбочава още повече. Говорителят на Кремъл определи решението на чешките власти да изгонят руски дипломати като "разрушителен ход за двустранните отношения", а политиката на Прага като "лишена от здрав разум". Според международни анализатори това е най-сериозното напрежение между Прага и Москва от падането на Желязната завеса насам.

"Чешките дипломати могат да бъдат горди от работата си. Те не са направили нищо лошо, бяха експулсирани, само защото руската страна реагира на оправданите стъпки, предприети от нас, когато успяхме да разбием тези шпионски клетки на руското Главно разузнавателно управление и Службата за външно разузнаване. За руската страна ще е много трудно да ги организира отново“, добави Хамачек.

Чехия призовава партньорите си в Европейския съюз и НАТО да изгонят руски дипломати в знак на солидарност. А американският посланик в Москва Джон Съливан се връща в страната си за консултации. И то след като Москва му "препоръча" да се прибере поради обтягащите се отношения Вашингтон - Москва.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК