Нова порция реципрочни действия: Русия изгони 10 американски дипломати

Даден им е срок до 21 май да напуснат страната, съобщи руското външно министерство

21.04.2021 | 20:33 Редактор: Десислава Атанасова
Нова порция реципрочни действия: Русия изгони 10 американски дипломати

Русия връчи на посолството на САЩ нота, в която 10 служители на американското посолство в Москва са обявени за "персона нон грата”. Даден им е срок но 21 май да напуснат страната, съобщи руското външно министерство.

Заместникът на американския посланик Барт Горман е бил извикан днес във външнополитическото ведомство, където му е връчена нотата с решението на руската страна.

Тази мярка е реципрочен отговор на "враждебните действия на американската страна срещу няколко служители на руското посолство във Вашингтон и в Генералното консулство на Русия в Ню Йорк, неоснователно обявени за "персона нон грата”, се казва в съобщението.

Припомняме, че на 16 април външният министър Сергей Лавров обяви, че ще бъдат публикувани имената на на 8 американски служители, включени в руския санкционен списък. Освен това ще бъде предложено 10 американски дипломати да напуснат Москва.

Решението е заради въведените от САЩ санкции срещу Русия и изгонването от страната на 10 руски "разузнавачи, работещи под дипломатическо прикритие" в Съединените щати.

Русия стартира и процедура по прекратяване на практиката за наемане на руски граждани и на граждани на трети страни в американските дипломатически мисии в страната.

Прекратява се и практиката на неконтролирани краткосрочни пътувания по работа в посолството на САЩ в Русия.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК