Ваксини, тестове, хубаво време: Гърция най-после отваря врати за туристи

Туризмът - този най-важен източник на приходи за страната - ще може отново да се съживи

25.04.2021 | 16:39 Редактор: Здравко Черкезов
Ваксини, тестове, хубаво време: Гърция най-после отваря врати за туристи

След шестмесечен локдаун управляващите в Гърция най-после отварят страната. Премиерът Кириакос Мицотакис тези дни оповести специалния план, включващ три фази: на 3 май първо ще отворят заведенията на открито, на 10 май - училищата, а от 15 май всички онези туристи, които са изцяло ваксинирани или имат отрицателен тест за коронавирус, ще могат да почиват в Гърция без карантина.

Малко преди телевизионното обръщение на Мицотакис, направено на 21 април, гръцката общественост чу последните твърде тревожни данни за пандемията: 3015 нови инфекции, 831 пациенти на командно дишане, 86 нови смъртни случая. От началото на пандемията досега в Гърция са починали над 9700 болни от Ковид-19.

Търпението е изчерпано

В началото на ноември 2020, когато гръцкото правителство обяви строг локдаун, допускащ излизане навън само по крайно належащи причини и след получаване на разрешение чрез текстово съобщение по телефона, строги ограничения за пътуване, дистанционно обучение в училищата и други, броят на новите инфекции беше под 2500 на ден, а броят на пациентите в интензивните отделения отговаряше на половината от сегашния. На този фон е съвсем оправдан въпросът защо Гърция се отваря тъкмо сега. Но никой не иска да го задава открито - даже и гръцката опозиция се въздържа, а обикновено тя редовно обвинява правителството, че се е провалило в битката срещу пандемията.

Причината е очевидна: след шестмесечен локдаун търпението на хората е изчерпано, а липсата на работа в някои от най-важните икономически браншове на Гърция поражда у мнозина страхове за бъдещето. Затова никой сега не протестира срещу отварянето на заведенията на открито, кафенетата, ресторантите и кръчмите.

Туризмът - този най-важен източник на приходи за страната - ще може отново да се съживи. Самият Мицотакис изброи в телевизионното си обръщение трите най-важни предпоставки за това - ваксинациите, тестовете и хубавия климат.

Онези туристи, които ще посетят страната още през май, ще имат уникалния шанс да разгледат забележителностите спокойно, без наплив от хора. По това време на година Акрополът в Атина се посещава обикновено от над 15 000 души дневно, а в момента там няма дори по хиляда на ден. Откакто съществува масовият туризъм, надали някой е можел да се наслаждава на свещената скала в такава спокойна атмосфера - освен някои президенти и премиери, за чиито посещения са затваряли археологическия обект. Същото важи и за Делфи, Олимпия, Кносос и Епидавър.

Четете повече по темата в "Дойче веле"

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК