Мъск: Човечеството трябва да създаде база на Луната и град на Марс

Трябва да се стремим да бъдем "представител на няколко планети“, заяви той

23.04.2021 | 23:10 Редактор: Жаклина Иванова
Мъск: Човечеството трябва да създаде база на Луната и град на Марс

"Човечеството трябва да се стреми да се върне на Луната и да създаде там постоянна база, а по-късно да изгради град на Марс", каза американският предприемач и ръководител на "Тесла“ Илън Мъск.

По-рано днес космическият кораб "Crew Dragon“ с четири астронавта навлезе в орбита и стартира самостоятелен полет до МКС. За космическия кораб, създаден от "SpaceX“ на Мъск, това е вторият редовен полет до МКС, а предварителен тестов полет с двама астронавти се състоя през май 2019 г.

"Измина почти половин век, откакто хората за последно кацнаха на лунната повърхност. Това е твърде дълга пауза и мисля, че трябва да се върнем там и да създадем постоянна база. По-късно трябва да построим град на Марс, за да се превърнем в космическа цивилизация, междупланетен вид", каза Мъск на пресконференция след успешното излитане на "Crew Dragon“, цитиран от БГНЕС.

Той отбеляза, че човечеството трябва да се стреми да стане "представител на няколко планети“. Мъск каза, че неговата компания "SpaceX“ може да помогне на НАСА да приземи астронавти на Луната до 2024 г.

"Мисля, че това е съвсем реалистично. Ще го постигнем възможно най-скоро, но този срок е напълно постижима цел", каза той.

По-рано беше съобщено, че "SpaceX“ е сключила договор с НАСА за доставка на астронавти до лунната повърхност. НАСА заяви, че договорът за 2,89 милиарда долара предвижда създаването на система за кацане на екипаж на лунната повърхност до 2024 година. Като част от споразумението, „SpaceX“ ще построи многократно използвания "Starshiр“ за пилотирани полети извън орбитата на Земята. 

Според концепцията на НАСА, четирима астронавти ще бъдат отведени до лунната станция "Gateway“ с космическия кораб "Orion", който ще бъде изстрелян от Земята със супермощна ракета SLS. След това оттам двама от тях ще отидат на Луната с космическия кораб на "SpaceX“. Пътят обратно, каза НАСА, ще бъде по същия начин.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 1
Б52
преди 2 години
База на Луната звучи много по-реализируемо от полет до Марс. Някъде трябва да тренират преди да правят грандиозни планове.И в Теслите има идея, но засега практически са приложими само за градски условия. Иначе ще бъдете като човек с разтройство тресящ се от страх, че няма да стигне където иска или е нужно. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
СИДЕРОВ
преди 2 години
АМИ ВЗИМАЙ СИ ПАРИТЕ И СИ ГИ ХАРЧИ НА ЛУНАТА, КАТО СИ ТАКЪВ ОТВОРКО , Сигнализирай за неуместен коментар