ЕК: Очакваме до юли да бъдат имунизирани 70% от пълнолетните европейци

"123 милиона вече са получили първа доза ваксина срещу Ковид-19", заяви Урсула фон дер Лайен

23.04.2021 | 21:06 Редактор: Жаклина Иванова
ЕК: Очакваме до юли да бъдат имунизирани 70% от пълнолетните европейци

"Още през юли очакваме 70 на сто от пълнолетните европейци да бъдат ваксинирани срещу Koвид-19", съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен при посещението си в завода на Pfizer в белгийския град Пурс.

Тя добави, че 123 милиона европейци вече са получили първа доза ваксина срещу новото заболяване

По-рано тази година ЕС си постави срок до края на септември за постигането на целта от 70 на сто имунизирани. Комисията вчера съобщи, че едва десетина % от европейците вече са получили по необходимите две дози ваксина.

По думите на Фон дер Лайен в следващите дни може да се очаква да приключат преговорите с Pfizer за доставка в ЕС на 1,8 мириарда дози ваксина през 2022-2023 година. Тя отбеляза, че това е основният препарат против Ковид-19, използван в ЕС. Председателят на ЕК добави, че ЕС е трети по дял ваксинирани  - след САЩ и Китай.

Фон дер Лайен посочи, че занапред ваксинацията се предвижда да обхване децата и подрастващите. Тя допълни, че ЕС е изнесъл досега 155 милиона дози ваксина към около 80 страни по света, предаде БТА.

Директорът на Pfizer Алберт Бурла съобщи, че в Белгия дружеството разполага с четири завода. Той отбеляза, че в последните месеци скоростта на производство почти се е удвоила. Бурла поясни, че Pfizer ще достави до края на годината 600 милиона дози за ЕС, като до днес са осигурени 100 милиона дози, а до юли се очаква броят да достигне 250 милиона. 

Дружеството предвижда тази година да произведе 2,5 милиарда дози ваксини.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК