Армин Лашет е избран от християндемократите за наследник на Меркел

Той обаче има по-нисък рейтинг от Маркус Зьодер в националните допитвания

20.04.2021 | 13:55 Редактор: Тодор Петров

Германските консерватори подкрепиха Армин Лашет за наследник на Ангела Меркел на поста канцлер. Решението беше взето късно снощи след дълга вътрешнокоалиционна битка между християндемократите на Меркел и баварските им партньори от Християнсоциалния съюз.

След разгорещено онлайн заседание, продължило повече от 6 часа, Лашет бе избран за общ кандидат за канцлер на предстоящите наесен парламентарни избори. Той получи 31 гласа ''за'' срещу 9 за съперника му Маркус Зьодер от по-малкия коалиционен партньор.
 
"Християндемократическият съюз ще се радва на едни справедливи избори за Германия", заяви Лашет.

С подкрепата на Армин Лашет, Християндемократическият съюз ще запази надмощието си в консервативния блок и след оттеглянето на Ангела Меркел през септември. Според анализатори обаче, неговият избор за кандидат-канцлер може да коства победата на изборите, тъй като 60-годишният Лашет има по-нисък рейтинг от Зьодер в националните допитвания. 

Освен това управляващите ще се борят за вота на германците в момент, когато доверието към тях спадна рязко - най-вече заради управлението на ковид кризата. 

Продължава да се увеличава доверието към кандидата на "Зелените" - Аналена Бербок. Засега консерваторите запазват крехка преднина в проучванията пред "Зелените", но вътрешнопартийните сблъсъци и пандемията могат да наклонят везната в полза на опозицията.

Вижте повече по темата в репортажа на Яна Червенкова.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК