САЩ бавят становището за спряната от употреба ваксина на Johnson & Johnson

Компанията заяви, че не е открила "ясна причинно-следствена връзка" между съсиреците и препарата

15.04.2021 | 10:22 Редактор: Юлия Христова
САЩ бавят становището за спряната от употреба ваксина на Johnson & Johnson

Експертите от Консултативния комитет на Центъра по контрол и профилактика на заболяванията на САЩ не излязоха със становище относно ваксината на Johnson & Johnson, която беше спряна от употреба във всички щати във вторник, предаде NBC. Разследването на редките съобщения за образуване на кръвни съсиреци след ваксинация с препарата продължава.

Според експертите, информацията за възможна връзка между ваксинацията и случаите на тромбоза е недостатъчна и затова решението им за употребата на ваксината беше отложено поне със седмица. Дата на следващото им заседание обаче не е определена. Комитетът е независима група от експерти извън Агенцията по храните и лекарствата на САЩ.

"Трябва да разберем по-добре риска, за който знаем, че е много нисък, но не заем колко точно и как най-добре да бъдат третирани тези случаи", коментира д-р Бет Бел, член на Консултативния комитет и професор в Университета в Сиатъл.

Ваксината на Johnson & Johnson е поставена на 6 милиона и 800 хиляди души в САЩ, като са регистрирани шест случая на тромбоза при жени на възраст от 18 до 48 години 6 до 13 дни след ваксинацията. Една жена почина, четири от тях се лекуват в болница. Компанията заяви във вторник, че не е открила "ясна причинно-следствена връзка" между случаите на съсиреци и поставянето на ваксината, предаде БНР.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК