Спестяванията на жителите на няколко европейски страни са нараснали през 2020 г.

В същото време са похарчени повече пари за дълготрайни стоки като електроника и мебели

13.04.2021 | 16:29 Редактор: Юлия Христова
Спестяванията на жителите на няколко европейски страни са нараснали през 2020 г.

Спестяванията на градското население в няколко европейски страни е нараснало значително през 2020-а - годината, през която избухна пандемията от коронавируса. Това е основното заключение от първото съвместно проучване на германския институт за икономически изследвания Ифо (Ifo) и Мюнхенския технически университет в сътрудничество с дигиталната банка Ен26 (N26), се посочва в прессъобщение на Ифо.

В сравнение с януари 2019 година депозитите на потребителите в тези страни са се увеличили с около 20 процентни пункта по време на първия локдаун и с още 20 процентни пункта при втория локдаун, според проучването. Авторите освен това са установили, че след първоначален спад доходите на градското население са се възстановили към края на 2020-а, а в Германия и Австрия дори са надвишили предкризисните си равнища.

Нещо повече, високите разходи за дълготрайни стоки, които не са от първа необходимост, са доказателство за ниско ниво на икономическа несигурност сред потребителите. Тези разходи значително намаляха при предходни кризи като финансовата и еврокризата.

Според резултатите от проучването ни частното потребление може да доведе до бързо възстановяване на европейската икономика, ако разходите възстановяват загубените си позиции, заяви Себастиан Вихерт, заместник-директор на Центъра за промишлена организация и нови технологии и един от авторите на доклада. Този процес ще изисква ефективни стратегии на тестване, управление на случаите на заразяване на регионално равнище и ускорена ваксинационна кампания, ето защо политиката в подкрепа на покупателната способност няма да е достатъчна, добави той.

Градското население очевидно е променило потребителските си навици по време на пандемията: то тегли по-малко пари в брой и е намалило разходите си за услуги като хранене в ресторанти и обществен транспорт, констатират авторите на доклада.

В същото време са похарчени повече пари за дълготрайни стоки като електроника и мебели - най-вече в Германия и Австрия, но и и във Франция. В Италия и Испания обаче покупките на стоки, които не са от първа необходимост, са останали доста под предкризисните си равнища през коронавирусната година, възстановявайки се едва към края на 2020-а.

Това проучване е началната точка на сътрудничество между института Ифо, Мюнхенския технически университет и дигиталната банка Ен26. В бъдеще Ифо и Ен26 ще използват финансовите данни за своевременна оценка на икономическото възстановяване. Ключови индикатори за това са потребителските разходи и спестяванията в големите европейски икономики, се допълва в съобщението, пише "Монитор".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК