ООН: Да има данъчно облагане на богатството, придобито през пандемията

Гутериш: Трябва да се уверим, че парите се насочват там, където са най-необходими

13.04.2021 | 14:54 Редактор: Десислава Атанасова
ООН: Да има данъчно облагане на богатството, придобито през пандемията

За да се намали екстремното неравенство в света, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш смята, че националните правителства трябва да обмислят "данъчно облагане на солидарността" на лицата, които са направили богатство по време на пандемията.

"Трябва да се уверим, че парите се насочват там, където са най-необходими. Последните доклади сигнализират, че богатството на най-богатите хора в света е скочило с 5000 милиарда долара през изминалата година”, каза Гутериш вчера на среща на ООН за финансиране на развитието.

Гутериш призова правителствата да обмислят въвеждането на "данък за солидарност" или данък върху имуществото за тези, които са спечелили по време на пандемията, за да се намали крайното неравенство. Той повтори, че групата от 20 богати и големи нововъзникващи икономики трябва да удължи мораториума за обслужване на дълга до 2022 г. и дори да го удължи, за да помогне на развиващите се страни и икономиките със средни доходи да се възстановят от пандемията, пише БГНЕС.

"Но не трябва да спираме само до облекчаването на дълга, трябва спешно да укрепим международната архитектура на дълга, за да сложим край на смъртоносните дългови цикли, глобалната дългова криза и загубените десетилетия", каза той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК