Свещеният месец Рамадан настъпи за мюсюлманите в Близкия Изток

Рамадан е деветият месец от годината след Ша'бан, последният ден, от който е 12 април

12.04.2021 | 23:10 Редактор: Здравко Черкезов
Свещеният месец Рамадан настъпи за мюсюлманите в Близкия Изток

Появата на тънката нишка на новия полумесец в залеза на небето бележи началото на свещения за мюсюлманите месец Рамадан. В повечето страни от Близкия изток ще бъде първият ден на пост, съобщи Върховният съд на Саудитска Арабия въз основа на наблюдения от Кралската астрономическа обсерватория, според ТАСС.

Точният момент астролозите и ислямските богослови, не само в Саудитска Арабия, но и в други арабски страни не можаха, колкото и да се стараеха, да забележат раждането на младия полумесец. Въпреки хартиените и електронни календари, в които лунният календар, подобно на слънчевия, е насрочен за няколко години предварително, мюсюлманите, както и навремето, разчитат на авторитетни астрономи и астролози за определяне на тази дата - те имат важна мисия да виждат в небето с помощта на инструменти или дори с просто око тънката нишка на бъдещата луна. Ислямският лунен календар се състои от 12 месеца от 29 или 30 дни. В лунната година има 354 или 355 дни, така че е по-кратък от слънчевия календар. Рамадан е деветият месец от годината след Ша'бан, последният ден, от който е 12 април.

От вторник поста, който се смята за един от петте стълба на исляма, започва в Египет, Йордания, Кувейт, ОАЕ, Палестина, Саудитска Арабия и някои други страни, информира БГНЕС. В продължение на един месец вярващите са призовани да се въздържат от храна, напитки и всякакви телесни желания през светлата част на денонощието и вместо това горещо се молят, участват в благочестиви дела, благотворителност, мислят за вечното и душата, като за известно време изхвърлят всичко светско.

Смята се, че в Рамадан Всевишният взема решения за съдбата на хората. И затова в момента, повече от всякога, е важно да се държат правилно от гледна точка на заповедите на исляма. По време на поста всички раздори и кавги трябва да бъдат забравени, враговете трябва да приберат оръжията си, а приятелите се съветват да демонстрират щедрост и дружелюбност, като не пестят от лакомствата на всички, не забравят и за хората в неравностойно положение. На пътници, войници, както и на възрастни, болни хора, бременни и кърмещи жени е позволено да се въздържат от Рамадан.

По време на Рамадан работното време на държавните агенции, училища, банки, магазини се променя - всичко е направено, за да е по-удобно хората да съблюдават поста.

Въпреки че Рамадан е физическо и психическо предизвикателство за гладуващите, той не се възприема като тежко бреме в ислямския свят. Напротив, въпреки всички трудности, за мюсюлманите този месец се превръща в празник, символизиращ възможността да останете насаме със себе си, да забавите бързото течение на времето и да се опитате да възстановите душевния мир, като се настроите на свещената вълна.

Най-приятното време започва по залез слънце, когато дневното въздържание се заменя с банкетна вечер с всякакви вкусотии, специално приготвена храна и лакомства за Рамадан, фурми, ориенталски сладкиши, музикални фестивали и концерти. По това време телевизионните канали прекрояват своите мрежи за излъчване и пускат основните премиери за годината - безкрайни игрални сериали, които обикновено се гледат от цели семейства чак до сухор - последното хранене преди изгрев слънце.

Поради пандемията по време на свещения месец Рамадан се въвеждат определени ограничения, които са леко облекчени в сравнение с миналата година. В редица страни тази година е отменена забраната за "тараве" - специална молитва, която се извършва само в Рамадан след задължителната нощна молитва и продължава до зори. Позволено е извършване на намаз в джамиите, но при спазване на предпазни мерки. Но забраната за благотворителните маси на Рамадан, които се поставят за всички по време на забранителния период, остава за втора поредна година.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК