Руска медия: Близкият Изток е на ръба на голяма война, САЩ са уплашени

Пентагонът има сведения, че Иран прехвърля в Ирак балистични ракети с малка мощност

03.01.2021 | 20:15 Редактор: Искра Ангелова
Руска медия: Близкият Изток е на ръба на голяма война, САЩ са уплашени

В Иран и Ирак се провеждат многохилядни демонстрации и акции, посветени на годишнината от смъртта на генерала и командващ силите "Ал Кудс" на Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР) Касем Сюлеймани. Както отбелязват местните медии, особено силно се вълнуват в Багдад и Техеран. Полицията в двете столици беше предварително подсилена. Засега няма изблици на агресия, освен закани за отмъщение, но в САЩ се опасяват от възможни военни провокации и дори ракетни удари, пише вестник "Московский комсомолец" в материал, представен без редакторска намеса.

Възпоминателните акции и шествия , както се очакваше, започнаха призори. До вечерта стотици хиляди местни жители вече бяха по улиците на иракски и ирански градове и развяваха хиляди знамена и фотографски плакати на генерал Касем Сюлеймани, призоваващи за незабавно отмъщение за мъченическата смърт. Според някои чуждестранни наблюдатели и представители на медиите, като ливанската агенция Al-Masdar News, до обяд на 3 януари броят на хората в Техеран отдавна е надхвърлил милион.

Иракски и ирански поддръжници на генерал Сюлеймани изляха много гняв в интернет. В социалните мрежи те призовават да се завърши онова, което не е било възможно миналата година. Те напомнят за ракетното нападение на американския военен контингент в Ирак от КСИР, информира "Фокус".

Улиците на иракските градове и столицата Багдад също са пълни с протестиращи. Ако обаче в Техеран 3 януари с пълната подкрепа на властите бе превърнат в национален ден на траур, в Ирак ръководството на страната се опасява, че ситуацията ще излезе извън контрол. Тежка екипировка, полицаи и дори армейски специални части са разположени до центъра на Багдад.

Ръководството на армията и полицейския корпус обаче изразяват опасения, че в случай на провокации ще бъде почти невъзможно да се справят с тълпата. Например в Багдад началникът на полицията генерал-майор Маджид ал Мусави предупреждава, че така наречената зелена или дипломатическа зона на иракската столица може да бъде обект на атаки на шиитски фанатици. Някои от пътищата вече са блокирани с бронирани автомобили.

Заедно с иракското ръководство, местният американски контингент също се страхува от отмъщението за Сюлеймани. Припомняме, че в Ирак и в региона на Персийския залив като цяло има няколко американски военни бази. Това означава, че те са потенциални цели за възможни удари на възмездието. И се оказа, че страховете не са били неоправдани. Американското разузнаване установи: твърди се, че Иран е поставил военните сили в Персийския залив в готовност за следващите 48 часа.

Освен това, CNN и Fox News съобщават, че Пентагонът има сведения, че Иран прехвърля в Ирак балистични ракети с малка мощност.

Според журналистите, Пентагонът вече е подготвил редица превантивни мерки от 2 януари. А именно: от територията на Кувейт бяха вдигнати във въздуха разузнавателни дронове MQ-9 Reaper, а американската авиация е поставена в пълна бойна готовност.

Като аргумент за възможната агресия на Иран чуждестранните информационни агенции цитират анимиран видеоклип с кадри от масивен ракетен удар, публикуван в мрежата предния ден.

Израелският "Цахал" също е прехвърлен в състояние на повишена боеспособност. Ваканциите за част от контингента са отменени, бронираните машини са прехвърлени по границите, а на летищата са разположени десетки бойци.

В същото време в Иран няма съмнение: самите САЩ се опитват да намерят претекст да разпалят война.

"Съединените щати изпратиха високотехнологични оръжия в региона на Близкия Изток заедно с военните и това може да се счита за провокация", каза Ешаг ал-Хабиб, временният поверен в делата на Ислямска република Иран при ООН.

В резултат на това много експерти смятат следващите няколко дни за плъзгане по ръба на мира и войната в Близкия Изток. "Само малка искра е достатъчна, за да пламне първо в Ирак, след това да се разпространи в Персийския залив, а след това и целият регион на Близкия изток ще бъде погълнат от кървава война", твърдят те с голямо желание да бъркат.

Командващият силите "Ал Кудс" на иранския Корпус на стражите на ислямската революция“ бе ликвидиран при операция на американските спецслужби на 3 януари 2020 година, когато в резултат на ракетен удар от дрон загинаха той и лидер на иракските шиити. Техеран обеща да отмъсти за смъртта на генерала.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
5 rate up comment rate down comment 10
Малко слонче
преди 3 години
Като при Садам.Тогава ядоха бой. Сигнализирай за неуместен коментар
2
9 rate up comment rate down comment 11
Стоян
преди 3 години
Русия е изплашена че може някой да отмъсти на САЩ.? Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
Само това ни липсваше... Сигнализирай за неуместен коментар