Папата почете паметта на избити от ислямистите християни в багдадска катедрала

Той беше посрещнат с химни и с цветя в цветовете на Ватикана

05.03.2021 | 22:29 Редактор: Никола Симеонов
Папата почете паметта на избити от ислямистите християни в багдадска катедрала

Папа Франциск почете днес в Багдад паметта на над 50-те жертви на кървавото нападение, извършено преди повече от десет години в багдадската катедрала Света Дева Мария Застъпница, предаде Асошиейтед прес.

Папата посети храма броени часове, след като пристигна в иракската столица. При влизането си в катедралата той беше посрещнат с химни и с цветя в цветовете на Ватикана - жълто и бяло.

В храма Франциск той отправи молитви за жертвите на кръвопролитието от 31 октомври 2010 г. Тогава ислямисти откриха огън по богомолците и убиха 58 души, сред които близо 50 католици. Ватикана гледа на тези жертви като на мъченици и обмисля да ги обяви за блажени - първа стъпка преди евентуалното им обявяване за светци.

Папата подчерта, че иракските християни са страдали през годините на война, икономически трудности и преследвания и прикани иракската католическа общност, колко и малка да е, "да продължи да обогатява живота на обществото като цяло". Това предаде БТА.

Визитата на папата в катедралата протече при засилени мерки за сигурност. Извън храма стотици иракски полицаи с леки стрелкови оръжия бяха направили плътен кордон, ограничаващ достъпа на минувачи.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК