Защо се избиват хиляди делфини, за да се спаси търговията с риба тон?

Нов документален филм на Netflix хвърли в шок голяма част от аудиторията на платформата

11.04.2021 | 21:05 Редактор: Искра Ангелова
Защо се избиват хиляди делфини, за да се спаси търговията с риба тон?

Нов документален филм на Netflix, показващ търговия с водни създания и вредата, която причинява индустрията, хвърли в шок голяма част от аудиторията на платформата. 

В същото време неправителствени организации, цитирани в "Seaspiracy", обвиниха създателите на филма в подвеждащи твърдения, както и че са използвали грешни статистически данни.

Seaspiracy, направен от екипа "Cowspiracy", който беше подкрепен и от Леонардо Ди Каприо, хвърля съмнения  върху аквакултурната индустрия, робския труд и нарушенията на човешките права.

Филмът беше пуснат само преди седмица, но вече е в Топ 10 на най-гледаните филми. Редица звезди го похвалиха, включително Брайън Адамс, който е веган, призова последователите да го гледат, както и да спрат консумацията на риба.

tuna

Природозащитник, който се появява в сцена от филма, пише в TWitter: "Този филм брилянтно разкрива най-голямата заплаха за морските създания - риболовът."

Междувременно един от изпълнителни директори на международна компания, отговаряща за доставките на риба тон, с която всъщност се хранят делфините - Марк Палмър, заяви, че коментарите му са извадени от контекста. 

На въпрос дали неговата фирма може да гарантира, че никога не са убивали делфин при риболов на риба тон, Палмър отговаря: "Няма никакви гаранции в този живот. Има драстично намаляване на броя плавателни съдове, които преследват делфини и ги хващат с мрежи. Броят на убитите делфини също е много нисък", споделя той.

А в отговор на филма, директорът на фирмата, в която работи Палмър - Дейвид Филипс, обвини продуцентите във фалшиви данни. 

"Нашата компания е отговорна за най-големия спад при смъртността на делфините, преследвани от корабите. Нивата на убити делфини са намалени с повече от 95%, предотвратявайки безразборното клане на над 100 000 делфина всяка година", категоричен е Филипс.

Режисьорът на филма - Али Табризи, отрече твърденията на Палмър, че думите му са извадени от контекста.

"Попитахме Палмър дали могат да гарантират, че тяхната компания е безопасна за делфини, на което той отговори, че не могат да го гарантират. И допълни, че техните рибари могат да бъдат подкупени", сподели Табризи.

Говорител на Съвета за морско управление (MSC) пък заяви, че продукцията показва известни проблеми в риболовната индустрия, но включва и подвеждащи твърдения.

whale

Критиците също твърдят, че една от най-шокиращите статистики, показани в "Seaspiracy, е грешна - проучване 2006 г., че "океанът ще бъде празен до 2048 г."

Неправителствената организация Oceana, която води кампания за защита на океана, излезе с изявление, че е представена погрешно във филма. 

"Изборът на хората да се въздържат от консумация на морски дарове не е реалистичен за стотиците милиони по света, които зависят от риболова. А много от тях са изправени пред бедност, глад и недохранване", пишат те.

Въпреки всичко, професор от университета в Ексетър сподели: "Моите колеги може да не приемат статистиката, но по-важното е, че ние нанасяме огромни щети на океана и това е вярно. В един момент той ще "опустее". Независимо дали е 2048 или 2079!"

Али Табризи добави, че не очаква хората, които са изправени пред бедност, глад и недохранване по целия свят, да намалят или да спрат консумацията на риба, а в отговор дали океанът ще бъде празен през 2048 година, той коментира: "Ние не сме учени, нито твърдим, че сме. Има известно объркване по отношение на тази конкретна прогноза, както и сериозен спад на риболова."

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК